'Onaanvaardbaar'

Trump zegt dat Krim bij Rusland blijft, maar voor Oekraïne is dat onbespreekbaar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Trump zegt dat Krim bij Rusland blijft, maar voor Oekraïne is dat onbespreekbaar
RTL

"De Krim blijft bij Rusland", dat zegt de Amerikaanse president Trump in een vandaag gepubliceerd interview met Time Magazine. Elf jaar na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland is het gebied opnieuw volop in het nieuws. De VS overweegt het gebied als Russisch te erkennen, als onderdeel van een vredesdeal, maar voor Oekraïne is dat onbespreekbaar.

In het interview met Time Magazine zegt Trump dat 'Zelensky begrijpt dat de Krim bij Rusland hoort', ondanks het feit dat Rusland het gebied in 2014 annexeerde en het internationaal als Oekraïens grondgebied wordt beschouwd. Hele andere geluiden komen dan ook van de Oekraïense president Zelensky zelf. Hij zegt dat de Krim grondgebied is van Oekraïne en er niet over te praten valt.  

De uitspraken van de VS over het erkennen van de Krim als Russisch vallen slecht bij de Oekraïners, vertelt Oekraïne-verslaggever Chris Colijn vanuit Kyiv: "Volgens internationaal recht is de Krim nog steeds onderdeel van Oekraïne. Rusland heeft het ingepikt en daar blijven ze bij. Ze houden voet bij stuk."

Het Oekraïense schiereiland werd in 2014 door Rusland geannexeerd. Correspondent Olaf Koens bezocht destijds de Krim:

Persbureau Reuters zag de volledige vredesvoorstellen in die onlangs werden besproken tijdens onderhandelingen in Parijs en Londen. Trumps gezant, Steve Witkoff, zegt dat de VS de Russische annexatie van de Krim zou erkennen. Dit zou een groot contrast vormen met het beleid van de afgelopen elf jaar. De opmerkingen van Trump in Time Magazine lijken deze gedachte te bevestigen.

De eerste Trump-regering voerde en heel ander beleid, zo werd in 2018 door Trumps toenmalige minister van Buitenlandse Zaken een niet-erkenningsbeleid opgesteld. Hiermee nam de VS afstand van het erkennen van de Krim als Russisch grondgebied, 'totdat de territoriale integriteit van Oekraïne is hersteld'.

VS bereid Russische annexatie van de Krim te erkennen voor vredesdeal
Lees ook

VS bereid Russische annexatie van de Krim te erkennen voor vredesdeal

Het vorige beleid van de Trump-regering was in lijn met het Handvest van de Verenigde Naties, dat na twee wereldoorlogen werd vastgesteld en waarin is afgesproken dat landen elkaars grenzen moeten respecteren. Dit vormt de basis voor internationale veiligheid na de oorlog. 

In het geval van een mogelijk staakt-het-vuren moet Oekraïne misschien accepteren dat Rusland voorlopig niet uit de bezette gebieden vertrekt. Een formele erkenning is echter veel erger, zegt Colijn: "Als dit na elf jaar gebeurt met de Krim, kunnen andere gebieden later ook aan de beurt komen. Rusland krijgt hiermee definitief een stuk land in handen, in ruil voor een mogelijke deal over een staakt-het-vuren dat waarschijnlijk tijdelijk is."

Volgens Rusland-correspondent Olaf Koens zijn er twee mogelijke motivaties voor de VS in het erkennen van de Krim als Russisch gebied. "In de optimistische variant stelt de VS dit voor omdat het gebied eigenlijk al een tijd verloren is. De Krim is Oekraïne al een tijd kwijt, en het zou kunnen helpen bij de onderhandelingen." 

In een negatiever scenario lijkt de VS dit voorstel te doen om Rusland tevreden te stellen: "Het lijkt erop dat Trump momenteel alles doet voor Rusland. Door de Krim te erkennen, kun je de Russen niet gelukkiger maken. Geopolitiek gezien is het een aanzienlijke stap. Het past in het plaatje dat Trump de beste vriend wil zijn van Poetin."

In de afgelopen jaren is de Krim steeds meer Russisch geworden, zegt Colijn: "De Amerikanen hebben daarover wel een punt, aangezien het bijzonder moeilijk zal zijn voor Oekraïne om de Krim terug te veroveren. Honderdduizenden Russen zijn naar het gebied verhuisd en veel Oekraïners zijn vertrokken."

Angst voor andere bezette gebieden

Ondanks dat het lastig zal zijn voor Oekraïne om de Krim terug te krijgen, is het erkennen van bezet gebied een slecht teken, zegt Colijn: "Het is onaanvaardbaar voor de Oekraïners. Als dit nu gebeurt met de Krim, kunnen andere bezette gebieden in het land later ook aan de beurt komen."

Volgens Koens is dit niet alleen een signaal richting de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne, maar ook naar de rest van de wereld: "Als de Krim als Russisch wordt erkend, komen we in een wereld terecht waarin het acceptabel is om je buurman binnen te vallen, geweld te gebruiken om te annexeren, een paar jaar te wachten, en dan wordt het erkend."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS