Frankrijk in shock om moord op moskeeganger: 'Is een terreuraanslag'

De moord op de 22-jarige Aboubakar Cissé in een moskee vorige week dreunt nog na in de Franse moslimgemeenschap. De jonge Malinees werd met meer dan veertig messteken om het leven gebracht. Een verdachte is opgepakt en het onderzoek naar de moord is in volle gang. "Voor ons heeft het alle elementen van terreur", zeggen zijn nabestaanden.
Aboubakar werd afgelopen vrijdag gedood. De dader kwam de moskee binnen en raakte in gesprek met zijn slachtoffer. Toen Aboubakar vervolgens in gebed ging en daarvoor knielde, werd er tientallen keren op hem ingestoken en beledigde de dader zowel hem als de islam.
In shock
De familie wil dat de terreurafdeling van de Franse politie het onderzoek overneemt, maar die weigert dat vooralsnog. In een interview met het Franse medium Le Parisien laat Ibrahim, de neef van het slachtoffer, weten: "Niemand in de familie heeft na de moord goed kunnen slapen. We zijn in shock. Maar we snappen ook niet dat de terreurafdeling zich hier niet over buigt. Voor ons zijn alle elementen van terreur aanwezig. Het kan niet zo zijn dat een deel van de bevolking het gevoel krijgt dat er klassenjustitie is in dit land."
In de nasleep van de moord werd Aboubakar op meerdere plekken herdacht. In La Grand Combe, het plaatsje waar de aanval plaatsvond, liepen zondag meer dan duizend mensen mee in een stille tocht van de moskee naar het gemeentehuis. In Parijs, honderden kilometers verderop, waren honderden mensen aanwezig bij een demonstratie.

Aboubakar was pas enkele jaren geleden naar Frankrijk gekomen, een deel van zijn familie achterna. Hij was zeer gelovig, was als timmerman op zoek naar werk en deed vrijwilligerswerk in de moskee waar hij werd gedood. Hij woonde samen met een van zijn broers in het kleine dorp in het zuiden van Frankrijk. Inwoners van het dorp zeggen tegen persbureau AFP dat Aboubakar bij veel mensen geliefd en bekend was.
De dood van Aboubakar zorgde voor een schokgolf in de Franse moslimgemeenschap, niet op de laatste plaats vanwege de manier waarop. Aboubakar was in zijn eentje aanwezig in de moskee en maakte die schoon voordat enkele uren later het drukke vrijdaggebed zou plaatsvinden. Totdat hij bruut werd aangevallen.
'Woorden moeten daden worden'
De Franse politie heeft aangegeven dat racisme of islamofobie als motief wordt onderzocht, maar dat ook andere mogelijkheden worden opengehouden. Maar voor Ibrahim is het helder: "Mijn neef werd doelbewust aangevallen als moslim in een moskee, ook werd zijn religie beledigd. Als dit geen islamofobische aanval meer is, wat dan wel?"
De Franse president Macron reageerde op de moord door te zeggen dat 'racisme en religieus gemotiveerde haat' geen plek heeft in zijn land. Premier Bayrou noemde het een 'islamofobische gruweldaad'. "Op dit moment is de emotie sterk", erkent Ibrahim. "Maar wat gebeurt er over twee weken? We willen dat het uiterste wordt gedaan om dit te onderzoeken en dat dit soort woorden worden omgezet in daden."
Voor Aboubakar past de gebeurtenis in een 'verslechterend klimaat' voor moslims in Frankrijk. "Ik ben hier opgegroeid. We hebben het de afgelopen vijf à tien jaar zien veranderen. Mensen worden banger. Ik ben persoonlijk niet bang, maar mijn moeder draagt een hoofddoek en is wel bang om aangevallen te worden als ze over straat gaat. Veel andere moslims in het land ook."
"Nu zien we dat mensen hun dreigementen omzetten in daden, zoals dat ook bij andere religies is gebeurd." Ibrahim doelt onder andere op de poging tot brandstichting van een synagoge in Rouen vorig jaar. Enkele maanden later werd een andere synagoge daadwerkelijk in brand gestoken. "Wat er in deze moskee is gebeurd, moet op dezelfde manier worden gezien en behandeld als de gebeurtenissen in andere gebedshuizen", besluit hij.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.