Duitse inlichtingendienst bestempelt AfD als extremistisch: 'Bedreiging voor democratie'

De Duitse inlichtingendienst heeft de rechts-radicale partij Alternative für Deutschland (AfD) bestempeld als een 'extremistische' organisatie. De partij zou een bedreiging vormen voor de democratie. "Discussie over verbod van de partij zal hierdoor toenemen", stelt correspondent Jeroen Akkermans. "Maar dat zal niet zomaar gebeuren."
Dat staat in een rapport van ruim 1000 pagina's, schrijft de Duitse krant Der Spiegel. Dat bevat talrijke bewijsstukken bevatten, die het ongrondwettelijke karakter van de partij zouden ondersteunen. Zo beschouwt de AfD Duitsers 'met een migratiegeschiedenis uit door moslims gedomineerde landen' niet als volwaardige leden van het Duitse volk, schrijft de autoriteit in het rapport.
In de gaten houden
De status van 'extremistisch' betekent dat de autoriteiten meer bevoegdheden krijgen om de AfD in de gaten te houden. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om vergaderingen bij te wonen, telefoons af te luisteren en informanten te rekruteren.
De partij wordt niet verboden. Wel zal het politieke debat over een mogelijk verbod op de AfD weer oplaaien, zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Maar een verbod zal er niet zomaar komen." Hij verwijst naar een andere Duitse partij, de NPD, die eerder al werd bestempeld als extremistisch. Ook die bestaat nog. "Want een partij verbieden, daar zijn ze bang voor, vanwege het oorlogsverleden."
Voor de laatste verkiezingen maakten we deze video waarin duidelijk wordt waar de partij voor staat:
Bepaalde afdelingen van de AfD, zoals regionaal en de jongerentak, waren al aangemerkt als rechtsextremistisch. De landelijke partij, die bij de vorige verkiezingen uitgroeide tot de tweede partij van Duitsland, werd daar sinds 2021 van verdacht.
Dat de partij nu ook op nationaal niveau als extremistisch is bestempeld, noemt Akkermans uiterst pijnlijk. Hij benadrukt dat de AfD de op een na grootste partij van het land is en het nog altijd goed doet in de peilingen.
Daarnaast aast de partij op voorzitterschap van onderzoekscommissies, die op dit moment worden verdeeld in de Duitse politiek. Andere partijen willen dat voorkomen, maar daar is 'nogal een trukendoos voor nodig', stelt Akkermans. "Zelfs na dit besluit."
De AfD-partijleiders spreken van een politiek gemotiveerde beslissing. Alice Weidel en Tino Chrupalla noemen het een 'zware klap voor de Duitse democratie'.
"De AfD wordt kort voor de regeringswisseling publiekelijk in diskrediet gebracht en gecriminaliseerd", staat in een verklaring van de twee. Ze stellen dat de partij zich juridisch zal blijven verdedigen tegen 'deze lasterlijke uitspraken'.