Noodhulp 73 dagen geblokkeerd

Israël bezig met volledige overname Gazastrook: 'Niemand grijpt in'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© APIsraël bezig met volledige overname Gazastrook: 'Niemand grijpt in'
RTL

Het Israëlische leger voert zijn aanvallen op de Gazastrook op en heeft vannacht zeker 60 Palestijnen gedood, onder wie 22 kinderen. Komt er nog een vredesdeal of stevenen we af op een volledige bezetting van de Gazastrook waar Palestijnen niet langer welkom zijn? "Er ontstaat een situatie die niemand in Gaza kan volhouden."

De meeste dodelijke slachtoffers vielen afgelopen nacht in Jabalia, in het noorden van Gaza. Naast het bekende vluchtelingenkamp zijn daar ook meerdere huizen van burgers geraakt door Israëlische luchtaanvallen.

Op foto's van persbureau AP is te zien hoe de lichamen van slachtoffers in lijkzakken worden afgevoerd, en is de enorme ravage zichtbaar.

Gazanen inspecteren het puin van huizen die verwoest zijn door Israëlische luchtaanvallen in Jabalia.© AP
Gazanen inspecteren het puin van huizen die verwoest zijn door Israëlische luchtaanvallen in Jabalia.

Het Israëlische leger weigert commentaar te geven op de aanvallen. Het beweert de inwoners van Jabalia gisteravond laat te hebben gewaarschuwd om te evacueren, omdat Hamas raketwerpers in het gebied zou hebben staan.

Israël heeft gisteren ook twee ziekenhuizen gebombardeerd. De Palestijnse fotojournalist Hassan Aslih is daarbij gedood, net als zeker zeventien andere Palestijnen. De aanvallen kwamen een dag nadat Hamas de 21-jarige Israëlisch-Amerikaanse gijzelaar Edan Alexander had vrijgelaten, in de hoop tot een vredesbestand te komen. 

'Hamas vernietigen'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei gisteren echter dat er 'geen enkele kans' is dat Israël de oorlog in Gaza staakt. Sterker nog: de regering-Netanyahu liet weten dat Israëlische militairen nog maar een paar dagen verwijderd zouden zijn om 'de missie te voltooien', wat neer zou komen op het 'vernietigen' Hamas.

"Er wordt nu een scenario ontrold, waar toch al langer over is nagedacht door Israël", zegt Peter Malcontent, specialist in het Israël-Palestinaconflict en werkzaam aan de Universiteit Utrecht. "De eindfase daarvan breekt nu aan: een offensief dat puur en alleen is gericht op het verdrijven van zoveel mogelijk Palestijnen naar een zo klein mogelijk stukje grond."

70 procent van de Gazastrook ligt nu binnen de door Israël gemilitariseerde zone, of is gebied waar bewoners door het Israëlische leger zijn bevolen te vertrekken.© Bron: OCHA
70 procent van de Gazastrook ligt nu binnen de door Israël gemilitariseerde zone, of is gebied waar bewoners door het Israëlische leger zijn bevolen te vertrekken.

Sinds 2 maart is er geen humanitaire hulp meer geleverd aan de burgerbevolking van de Gazastrook. Israël blokkeert die noodhulp van internationale hulporganisaties al 73 dagen doelbewust. De VN waarschuwt dat hierdoor een half miljoen mensen in hongersnood raakt - een kwart van de bevolking van Gaza.

Israël is zich bewust van de extreme voedseltekorten. Israëlische militaire officieren hebben hun commandanten de afgelopen dagen achter de schermen gewaarschuwd dat, tenzij de blokkade snel wordt opgeheven, veel gebieden in Gaza waarschijnlijk te weinig voedsel zullen hebben om in de minimale dagelijkse voedingsbehoeften te voorzien, onthulde de Amerikaanse krant The New York Times vandaag. Intern is bekend dat onmiddellijke actie nodig is om die noodhulp nog tijdig op te kunnen zetten.

Slopen gaat door

Ondertussen gaat het slopen van huizen en gebouwen in Gaza door. Premier Netanyahu zei zondag dat Israël 'steeds meer huizen vernietigt' en dat bewoners daardoor 'nergens kunnen terugkeren', zo lekte uit in de Israëlische media. Netanyahu hoopt dat Gazanen er noodgedwongen voor kiezen om te emigreren. "Maar ons grootste probleem is het vinden van landen die hen willen opnemen", zei de premier van Israël tijdens een besloten bijeenkomst.

"Israëlische functionarissen zeggen inmiddels hardop wat ze aan het doen zijn: het volledig bezetten van Gaza , zegt Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam. "Ze zijn heel open wat hun doel is en wat ze willen bereiken. Dat draait er onvermijdelijk op uit dat dat meer Palestijnen de Gazastrook willen verlaten om te kunnen overleven. Dat lijkt nu gewoon het doel te zijn."

In de onderstaande video legt Nagtzaam uit hoe Palestijnen worden verjaagd uit Gaza.

Daarbij wordt de rechts-radicale regering van Netanyahu momenteel geen strobreed in de weg gelegd. Het enige land dat potentieel de macht heeft om in te grijpen, is Israëls bondgenoot de VS. Maar ook dat land geeft Netanyahu voorlopig vrij spel en blijf wapens leveren, ondanks al het geweld tegen de burgerbevolking, het inzetten van honger als oorlogsmethode en het overduidelijk schenden van mensenrechten.

Nagtzaam: "Wat de Amerikaanse president Trump met Gaza wil, is volstrekt onduidelijk. Ondertussen gaan de aanvallen van Israël keihard door, worden ziekenhuizen gebombardeerd en journalisten vermoord. Er zijn veel landen, waaronder die in Europa, die iets zouden kunnen doen, zoals zich duidelijk uitspreken of sancties opleggen. Maar niemand doet iets."

Trump bezoekt deze week drie landen in het Midden-Oosten; Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Voorstanders van een staakt-het-vuren hopen dat die landen druk uitoefenen op de VS om de volledige bezetting van Gaza te stoppen. 

Nederzettingen en buitenposten

Gebeurt ook dat niet, dan komt de droom van de radicaal-rechtse coalitiepartners van Netanyahu uit; de emigratie van de burgerbevolking van Gaza uit het gebied. "Dan zullen er vermoedelijk ook Israëlische nederzettingen en buitenposten komen", verwacht Malcontent. "Wat je nu in de Westelijke Jordaanoever ziet, zal dan straks ook in Gaza te zien zijn."
Lees meer over
Benjamin NetanyahuDonald TrumpOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlisch-Palestijns conflictHamasPalestijnse gebiedenIsraëlSaoedi-ArabiëQatarVerenigde Arabische Emiraten