Sancties VS raken Internationaal Strafhof hard, werkzaamheden liggen bijna stil

De Amerikaanse sancties voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag raken het hof hard. Dat zeggen advocaten, mensenrechtenactivisten en (oud-)medewerkers van het ICC tegen persbureau AP.
De sancties werden afgelopen februari ingesteld door de Amerikaanse president Donald Trump. Die was het niet eens met het arrestatiebevel dat het ICC had uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn voormalige minister van Defensie Yoav Gallant. Zij worden gezocht voor het plegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Gazastrook.
De sancties hielden onder meer in dat bankrekeningen van medewerkers van het ICC werden bevroren en zij geen toegang meer hadden tot hun mail. Dit kan de VS doen omdat het ICC werkte met mail van Microsoft, een Amerikaans softwarebedrijf. Direct waren er grote zorgen over de gevolgen van de sancties, en dat blijkt terecht.
'Ligt zo goed als stil'
De werkzaamheden van het ICC liggen momenteel zo goed als stil, schrijft AP. Sommige ngo's zijn gestopt met samenwerken met het Strafhof. Human Rights Watch zegt dat de sancties van Trump ervoor zorgen dat slachtoffers van onrecht geen gerechtigheid zullen krijgen.
Ook zorgen de sancties ervoor dat medewerkers van het ICC niet de VS kunnen betreden, ook Amerikaanse medewerkers van het ICC is dat verboden. Zij kunnen hun thuisland niet meer in.
Medewerkers die hoofdaanklager Karim Khan op enige manier helpen, zijn in de ogen van de VS strafbaar. Proberen zij wel de VS binnen te treden, lopen ze het risico te worden opgepakt. Medewerkers maken grappen over dat ze als ze een pen zouden uitlenen aan Khan zelfs strafbaar zouden zijn.
Ook andere zaken liggen stil
Niet alleen de werkzaamheden voor gerechtigheid rondom de oorlog in Gaza liggen stil, zo zeggen medewerkers. Ook onder meer de zaak rondom de oorlog in Soedan heeft te lijden onder de sancties.
Anonieme medewerkers van het ICC vragen zich in gesprek met AP af of het Strafhof over enkele jaren, na het presidentschap van Trump, überhaupt nog wel bestaat.
Een uitleg over het Internationaal Strafhof in Den Haag vind je in deze video: