Paus Leo XIV geïnaugureerd: tienduizenden op Sint-Pietersplein
Paus Leo XIV is tijdens een speciale dienst in het Vaticaan geïnaugureerd als hoofd van de Katholieke Kerk. Tienduizenden mensen hadden zich op het Sint-Pietersplein verzameld voor het ceremoniële begin van Leo's pontificaat.
Naar schatting waren er zo'n 250.000 pelgrims, wereldleiders en leden van koningshuizen op de been voor de inauguratie. Koningin Máxima en premier Schoof waren er ook bij.
De dienst ging om 10.00 uur van start en markeert het officiële begin van het pontificaat van de 69-jarige Robert Prevost, geboren in Chicago. Hij werd eerder deze maand gekozen tot paus, na een relatief kort conclaaf van minder dan 26 uur. Leo XIV volgt de op tweede paasdag overleden paus Franciscus op. Die dienst duurde ongeveer tot 12.40 uur.
De beelden ervan zie je hier:
Voorafgaand aan de dienst maakte de nieuwe paus voor het eerst een rit in de pausmobiel over het Sint-Pietersplein, waar hij de aanwezigen begroette.
Vissersring en pallium van lamswol
Tijdens de mis kreeg de paus het pallium opgelegd, een wollen band die het spirituele herderschap van de paus symboliseert. Ook kreeg hij de vissersring overhandigd. Die zegelring staat voor de macht die Jezus overdroeg aan zijn apostel Petrus, die een visser was.
Petrus werd als plaatsvervanger van Jezus de eerste paus. Vroeger werd de paus ook gekroond, maar dat heeft paus Johannes Paulus I in 1978 afgeschaft.
Opkomen voor de armen
De nieuwe paus gaf een toespraak waarin hij zijn prioriteiten uiteenzette. Hij uitte onder meer kritiek op een economisch systeem 'dat de hulpbronnen van de aarde uitbuit en de armsten marginaliseert. Ook riep hij op tot eenheid in de katholieke kerk. "Broeders en zusters, ik zou willen dat ons eerste grote verlangen een verenigde kerk is", sprak hij.
Paus Leo wordt beschouwd als iemand die bruggen kan bouwen tussen de stromingen binnen de kerk.
In de onderstaande video leggen we uit wie paus Leo XIV is:
Wereldleiders
Onder de genodigden waren onder anderen de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, de Canadese premier Mark Carney, de Britse prins Edward en leiders uit onder meer Israël, Argentinië en Australië.
Zelensky zal later vandaag nog een ontmoeting hebben met de paus. De Oekraïense president schudde ook de hand van Vance. Hun laatste ontmoeting, eind februari in het Witte Huis, liep voor de camera's uit op ruzie.
De nieuwe paus is geen onbekende in het publieke debat. Voor zijn verkiezing uitte Prevost via sociale media regelmatig kritiek op het Amerikaanse immigratiebeleid onder voormalig president Trump. Hij verwees ook expliciet naar opmerkingen van J.D. Vance, die zich in 2019 tot het katholicisme bekeerde. Het Vaticaan heeft de echtheid van die berichten nooit bevestigd of ontkend, schrijft The Guardian.
Actief op X
Paus Leo XIV is actief op sociale media via de officiële pauselijke accounts, dat maakte het Vaticaan bekend.
Via het X-account @Pontifex, dat in negen talen communiceert met meer dan 52 miljoen volgers, deelde hij al meerdere vredesboodschappen: "Werken aan vrede vereist rechtvaardig handelen. Er moet alles aan gedaan worden om wereldwijde ongelijkheden te overwinnen, die rijkdom en armoede diepe kloven laten smelten tussen continenten, landen en zelfs binnen individuele samenlevingen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.