EU heft alle sancties tegen Syrië op, ondanks bezwaren van Nederland

De EU heeft alle economische sancties tegen Syrië opgeheven. Dat hebben de EU-lidstaten besloten, bevestigen Europese diplomaten aan het persbureau ANP. Nederland was hier eerder fel tegen, maar heeft toch ingestemd.
Om de sancties op te kunnen heffen, moeten alle lidstaten akkoord gaan. Eerder zette de EU al een streep door een deel van de sancties tegen Syrië. Dat gebeurde nadat dictator Bashar al-Assad was verdreven, en de nieuwe interimregering was aangetreden. De nieuwe regering van het land, onder leiding van president Ahmed al-Sharaa, zoekt nadrukkelijk de samenwerking met andere landen.
Zorgen over koers
EU-buitenlandchef Kaja Kallas zei eerder vandaag te hopen dat de EU-lidstaten het eens zouden worden, ook al zijn er zorgen of de huidige regering wel 'de goede kant op gaat'. Over die zorgen zijn tussen de lidstaten 'een aantal zeer intensieve discussies gevoerd'.
Volgens Kallas is er geen alternatief. "Of we geven ze de mogelijkheid om het land te stabiliseren, of we doen dat niet en dan hebben we iets wat we in Afghanistan hebben." Daar voert de taliban-regering een schrikbewind. "We willen dat er banen en bestaansmiddelen voor de mensen zijn, zodat Syrië stabieler wordt. Daarom moeten we de sancties opheffen."
In de overeenkomst is een aantal voorwaarden opgenomen. Als het alsnog de verkeerde kant opgaat met het nieuwe regime worden snel nieuwe sancties ingevoerd, melden ingewijden. De ontwikkelingen worden door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken dan ook nauwlettend in de gaten gehouden.
Daarnaast zijn maatregelen afgesproken tegen individuen en organisaties die betrokken zijn bij sektarisch geweld en mensenrechtenschendingen.