Hulpgoederen Gaza

'Er wordt bewust gekozen voor de dood van kinderen in Gaza'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / AFP'Er wordt bewust gekozen voor de dood van kinderen in Gaza'
RTL

Israël liet afgelopen weekend weten de hulpverlening aan Gaza te hervatten. Nu, bijna een week later, is daar nog nauwelijks iets van terechtgekomen. Gisteren pas kwamen de eerste vrachtwagens met hulp verspreid over Gaza op hun plaats van bestemming aan. "Het is veel te weinig. Een druppel in een gigantische oceaan van nood", zegt Wouter Booij van Unicef.

Het was de druk van bondgenoten die de Israëlische premier Netanyahu ertoe bewoog om toch humanitaire hulp toe te staan, erkende hij afgelopen weekend. Het zou gaan om een 'basishoeveelheid'. Het Rode Kruis liet gisteren al weten dat de hulp die tot nu is toegelaten 'op geen enkele manier een verschil gaat maken'. "Het is niet menswaardig. De grenzen moet volledig open."

Wouter Booij van Unicef onderschrijft die boodschap: "Een groot deel van de goederen die de grens is overgegaan, is nog niet eens uitgedeeld. De reden? Hulpverleners krijgen van Israël geen toestemming om de meest kwetsbare gebieden te bereiken, en dus is het te onveilig of is het afgesloten van hulp. Twee derde van de verzoeken die hulporganisaties doen om naar specifieke gebieden in Gaza te gaan wordt afgewezen door de Israëlische autoriteiten."

'Krankzinnig'

Een deel van de hulp is verspreid onder de ondervoede kinderen, maar het is lang niet genoeg. Deze week werden er in totaal ruim honderd vrachtwagens de Gazastrook binnengelaten. "Er zijn minimaal 600 vrachtwagens per dag nodig om de hulp te kunnen bieden die nu nodig is. En door de totale blokkade van de afgelopen 75 dagen waarschijnlijk nog veel meer", zegt Booij.

"Er is een gigantische oceaan van nood, en de hulp is tot nu toe slechts een druppel. Sommige mensen zeggen dat het misschien een beetje helpt, maar in werkelijkheid helpt het nauwelijks tot niet. Het is krankzinnig hoe weinig er wordt toegelaten. Er is dringend behoefte aan voedsel, medicijnen en voorzieningen om apparatuur om bijvoorbeeld waterzuiveringsinstallaties weer op gang te brengen."

Premier Schoof: 'Beelden van catastrofale ontwikkelingen in Gaza laten mij ook niet onberoerd'
Lees ook

Premier Schoof: 'Beelden van catastrofale ontwikkelingen in Gaza laten mij ook niet onberoerd'

"Vandaag, echt vandaag, moeten de grenzen open", zegt Booij. "Zonder vrije toegang kunnen we simpelweg niet genoeg hulp bieden. Honderden vrachtwagens staan letterlijk te wachten aan de grens. Ze worden niet doorgelaten." 

De vrachtwagens die wel worden doorgelaten, bevatten vooral veel bloem. Essentiële goederen zoals groentes zitten er niet bij. "Ik ben over het algemeen een optimist", zegt Booij. "Maar tot nu toe is de situatie alleen maar erger geworden. En dat gaat ten koste ook van jonge kinderen. Er is acute nood aan babyvoeding en voedzaam eten voor jongere vrouwen."

'Bewuste keuze voor hun dood'

"Kinderen in Gaza sterven niet door een natuurramp", zegt Booij. "Ze sterven omdat wij het toelaten. Elke dag dat hulp wordt tegengehouden, wordt er bewust gekozen voor hun dood. Terwijl ouders elke dag hun kinderen begraven, staan mijn collega's een paar kilometer verderop met honderden vrachtwagens klaar. Binnen tien minuten kunnen we Gaza binnenrijden en levens redden. Maar de grenspoorten blijven nog zo goed als dicht. 

"Voor onze ogen voltrekt zich een crisis die in haar wreedheid uniek is: niemand kan weg, en niemand komt erdoorheen", zegt Booij. "Als de wereld nu geen druk uitoefent, dan kiest zij ervoor weg te kijken. Gaza is een val, en de wereld kijkt nog steeds toe. Die keuze kost elke dag kinderlevens."

De noodsituatie in Gaza zorgt ervoor dat zelfs trouwe bondgenoten van Israël hun toon veranderen. De Duitse regering noemde de hulp die Gaza binnenkomt vandaag 'te weinig en te laat'. De EU stemde eerder deze week in met een initiatief van buitenlandminister Caspar Veldkamp om een onderzoek in te stellen naar schending van het humanitair recht door Israël. 

Meer landen roeren zich. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Canada dreigen met sancties tegen Israël als de Israëlische regering niet stopt met zijn offensief in Gaza. De situatie in Gaza werd door EU-buitenlandchef Kaja Kallas dan ook 'catastrofaal' genoemd. Sinds 2 maart hield Israël iedere vorm van humanitaire hulp tegen.

Afgelopen zondag werd in Den Haag door naar schatting 100.000 Nederlanders aandacht gevraagd voor de situatie in Gaza. Ook werd stilgestaan bij de ruim 200 gedode journalisten in het Palestijnse gebied:

Lees meer over
UnicefPalestijnse gebiedenIsraël

Laatste video's van RTL Nieuws

Ziekte Freek raakt veel jongeren, superfan Sanne is er kapot van
Psycholoog legt uit

Ziekte Freek raakt veel jongeren, superfan Sanne is er kapot van