Meer beperkingen voor journalisten in strijd tegen lekken op ministerie van Defensie VS

De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth is het lekken van gevoelige informatie uit zijn ministerie zat. Hij komt daarom met strenge eisen aan journalisten die verslag doen over het Pentagon.
Verschillende media doen al decennialang verslag vanuit de kantoren van het Pentagon. Aan hen legt Hegseth nu beperkingen op. Journalisten die een vergunning hebben om er te werken, mogen in een groot deel van het ministerie alleen nog onder begeleiding komen. Zij krijgen ook een nieuw pasje, dat duidelijker maakt dat ze journalist zijn.
Gevoelige informatie beschermen
Hegseth zegt zich te willen blijven inzetten voor transparantie, maar tegelijk de verplichting te hebben om 'gevoelige informatie te beschermen, waarvan het uitlekken een gevaar kan zijn voor het leven van Amerikaanse militairen'.
The Pentagon Press Association, een organisatie voor journalisten die in het Pentagon werken, spreekt van 'een frontale aanval op de persvrijheid'. Volgens de organisatie hebben de journalisten helemaal geen toegang tot geheime locaties in het ministerie en kunnen ze niet bij gevoelige informatie.
De regering-Trump legde eerder al beperkingen op aan grote mediaorganisaties die vanuit het Pentagon werken. Media als CNN, The New York Times en NBC News moesten hun vaste kantoor in het ministerie opgeven. Zij moeten die nu delen met media die de regering-Trump goedgezind zijn, zoals de New York Post en Breitbart.
Aan de leugendetector
Het Pentagon deed de afgelopen maanden meermaals onderzoek naar lekken. Drie medewerkers werden daarvoor op non-actief gezet. Bij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zijn leugendetectortesten ingevoerd. Wie weigert daaraan mee te werken, kan ontslag krijgen.
Eerder dit jaar lekte ook informatie over een Amerikaanse militaire operatie uit, door toedoen van de regering zelf. Een journalist werd toegevoegd aan een Telegram-groep waarin vertrouwelijke militaire informatie werd besproken. De journalist wist van een luchtaanval op Houthi-rebellen in Jemen voordat die was uitgevoerd.
Eind april was Donald Trump 100 dagen president. Correspondent Erik Mouthaan maakte toen de balans op: