250 drones en raketten

Verslaggevers maken grote drone-aanval Kyiv van dichtbij mee: 'Bed trilde van inslag raket'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVerslaggevers maken grote drone-aanval Kyiv van dichtbij mee: 'Bed trilde van inslag raket'
RTL

Rusland heeft vannacht één van de grootste luchtaanvallen tot nu toe uitgevoerd op Kyiv in Oekraïne. RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans en verslaggever Chris Colijn maakten de aanval van dichtbij mee. "Je hoorde continu het gezoem van de drones."

250 drones en 14 raketten werden er vannacht afgevuurd, met name op hoofdstad Kyiv. 245 van die drones en 6 raketten konden door Oekraïne worden neergehaald. Nieuwssite Kyiv Independent schrijft dat zeker vijftien burgers medische hulp nodig hadden.

President Volodymyr Zelensky sprak op X over een zware nacht voor Oekraïne en zei dat er veel branden en explosies waren in de stad. Zelensky stelde dat alle aanvallen waren gericht op burgerdoelen.

Grote luchtaanval op Kyiv: explosies, gewonden en veel schade
Lees ook

Grote luchtaanval op Kyiv: explosies, gewonden en veel schade

Correspondent Jeroen Akkermans kwam vannacht net aan in de stad, toen de aanval begon. Hij schuilde met een collega en diens gezin in de schuilkelder. "Voor hen is dit dagelijkse praktijk. Ze slapen regelmatig in de kelder of in de gang. En juist vandaag werd hun dochter twee jaar oud." Akkermans hoorde 'voortdurend gezoem' van drones boven de stad, vertelt hij. 

'Bed schudde van een knal'

RTL Nieuws-verslaggever Chris Colijn woont in Kyiv. Ook hij moest vannacht de schuilkelder in, nadat hij wakker werd van een ingeslagen raket. "Die knal leek vrij dichtbij te zijn. Mijn bed schudde ervan", vertelt hij. 

"Ik ben meteen naar de schuilkelder gegaan en heb daar twee uur gezeten. Toen ben ik maar weer naar bed gegaan, maar er vlogen toen nog drones."

Colijn vertelt dat veel inwoners van Kyiv er zo naar kijken. Zelf gaat hij alleen voor raketten de schuilkelder in. Sommige mensen doen dat helemaal niet meer, zij nemen het risico. "Mensen zijn het gewend, maar het blijft natuurlijk wel spannend. Ook als drones uit de lucht worden geschoten: dan komen er stukken metaal naar beneden."

Vrijwilligers ruimen de schade op.© Jeroen Akkermans
Vrijwilligers ruimen de schade op.

Die gewenning ziet ook Akkermans. Hij zegt dat na elke aanval een groep vrijwilliger klaar staat om de schade te herstellen. Ze zijn het gewend, en komen meteen in actie. De schade viel na vannacht nog enigszins mee, omdat veel drones en raketten onderschept zijn.

'Niet bereid tot vrede'

Inwoners van Kyiv zien de aanhoudende aanvallen als bewijs dat Rusland helemaal niet zit te wachten op vrede, of onderhandelingen daarover. "Het antwoord is gegeven", zegt Akkermans. "Als je 250 drones op een stad afvuurt, nota bene de hoofdstad, dan ben je daar niet toe bereid."

Volgens Colijn heeft Rusland ook al gezegd nog niet klaar te zijn, en nog meer te willen. "Rusland zegt ook nog te kunnen winnen en is daarop uit."

Gevangenenruil

De aanvallen kwamen vlak nadat Rusland en Oekraïne de grootste gevangenenruil sinds het begin van de oorlog overeengekomen waren. Gisteren hebben ze daarmee een begin gemaakt. In totaal ruilt elk land 1000 gevangenen uit, zowel soldaten als burgers.

Familieleden van krijgsgevangenen staan te wachten, maar vaak loopt het uit op een teleurstelling, ziet correspondent Jeroen Akkermans:

Lees meer over
Jeroen AkkermansChris ColijnOorlog in OekraïneOekraïneRusland

Laatste video's van RTL Nieuws

Vergeten groente rabarber: 'Kan je dit eten?'
Seizoen

Vergeten groente rabarber: 'Kan je dit eten?'