Oekraïne en Rusland gaan gevangenen en gesneuvelde soldaten uitwisselen

Oekraïne en Rusland gaan krijgsgevangenen en lichamen van gesneuvelde soldaten uitwisselen. Dat is de belangrijkste uitkomst van een tweede overleg tussen de twee landen, dat vanmiddag plaatsvond in Istanbul. Volgens Oekraïne gaat het om 1000 tot 1200 mensen.
Dat maakt deze uitruil de grootste sinds het begin van de oorlog die uitbrak in 2022. De afspraken gaan vooral over zwaargewonde en jonge soldaten, namelijk die tussen de 18 en 25 jaar.
"Het feit dat er vandaag gesproken is, is bijzonder", zegt Ruslandcorrespondent Olaf Koens over de vredesbesprekingen. "Door de aanvallen met drones diep in Rusland gisteren verwachtte ik eigenlijk dat de Russische delegatie zou wegblijven."
Het was de tweede bespreking in de grote Turkse stad. Die draaide om de vraag hoe Oekraïne en Rusland zich het einde van de oorlog voorstellen. Maar van vrede is voorlopig geen sprake, ook zijn er geen afspraken gemaakt over een staakt-het-vuren.
Staakt-het-vuren en ontvoerde kinderen
Daar is wel over gesproken, zegt Koens. "Oekraïne wil een wapenstilstand van een maand, of een permanent. Rusland wil het korter, bijvoorbeeld om enkel veilig de lichamen van de sneuvelde soldaten te verzamelen."
Ook is er een lijst met kindernamen uitgewisseld. De kinderen zijn door Russen ontvoerd uit bezet gebied en gehuisvest in weeshuizen en bij pleeggezinnen. Volgens Koens heeft Rusland er geen oren naar de kinderen terug te geven. "Wat de Russen daar in feite over zeiden was: stel je niet zo aan."
Delegaties
Het overleg in het historische Ciraganpaleis, dat tegenwoordig een vijfsterrenhotel is, duurde slechts een uur. Er waren veel aanwezigen, maar Poetin en Zelesnky ontbraken. De Oekraïense delegatie stond onder leiding van Roestem Oemerov, de minister van Defensie. De belangrijkste onderhandelaar van de Russen was voormalig minister van Cultuur, Vladimir Medinski.
Oekraïne en Rusland kwamen halverwege mei voor het eerst in ruim drie jaar samen in Istanbul voor direct overleg. Toen stemden ze ook in met een gevangenenruil. Volgens Koens willen de delegaties snel weer met elkaar om de tafel, mogelijk eind deze maand. De Turkse president Erdogan zegt te hopen dat Zelensky, Poetin én Trump dan aanwezig zijn.
Koens: "Als er een einde komt aan dit conflict, hoopt Erdogan dat hij de gastheer kan zijn. Het zou de rol van Turkije in de wereldpolitiek bevestigen. Als er vrede komt, en die wordt de vrede van Istanbul genoemd, is Erdogan in zijn nopjes."