Protesten om immigratiebeleid

Trump mag Nationale Garde voorlopig inzetten in Los Angeles

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Jim Ruymen / UPI / Shutterstock Trump mag Nationale Garde voorlopig inzetten in Los Angeles
RTL

Een Amerikaans hof van beroep heeft president Donald Trump toestemming gegeven om de inzet van troepen van de Nationale Garde in Los Angeles te handhaven te midden van protesten over de strengere immigratiewetgeving. Daarmee werd de uitspraak van een lagere rechtbank die de inzet eerder blokkeerde, tijdelijk opgeschort.

De uitspraak van het hof van beroep betekent niet dat het hof Trump uiteindelijk gelijk zal geven, maar wel dat hij voorlopig het bevel over de Nationale Garde behoudt.

Rebellie

Gisteren oordeelde districtsrechter Charles Breyer dat Trumps inzet van de Nationale Garde onrechtmatig was. Breyer beval dat de Nationale Garde weer onder het gezag moet komen van gouverneur Gavin Newsom van Californië. Newsom had een rechtszaak aangespannen tegen Trumps bevel.

Breyer zei dat de protesten in Los Angeles verre van een 'rebellie' zijn. Trump rechtvaardigde de inzet van troepen door de protesten als een rebellie te kwalificeren.

Vrees voor 'machtsstrijd op straat' door komst Nationale Garde in LA
Lees ook

Vrees voor 'machtsstrijd op straat' door komst Nationale Garde in LA

Vorige week vrijdag sloeg de vlam in de pan in Los Angeles. De Amerikaanse immigratiedienst ICE had inmiddels al tientallen mensen gearresteerd om vermeende overtredingen van de immigratieregels. 

Protesten

Hierop braken protesten uit tegen het strenge immigratiebeleid van de regering van Donald Trump. Inmiddels hebben die protesten tot vele botsingen tussen demonstranten en politie geleid en hebben de protesten zich over het hele land verspreid. 

Trump stuurde hierop zo'n driehonderd leden van de Nationale Garde, de reservisten van het Amerikaanse leger, naar Los Angeles om te helpen de orde te herstellen. Die werden dezelfde dag nog ingezet tegen de demonstranten. 

Conflict gouverneur en president

De gouverneur en ook de burgemeester van Los Angeles waren het hier niet mee eens. "In principe is de verkozen gouverneur de baas in zijn of haar staat", legde correspondent van de VS Erik Mouthaan uit.

 "En deze gouverneur, Gavin Newsom, zegt eigenlijk: 'We komen er zelf wel uit. We lossen het wel op.' Hij wil geen soldaten. En toch besloot het Witte Huis daar wel toe. Voor het eerst in 60 jaar ging de VS daarmee in tegen de wil van een staat."

Autoritaire leider

"Voor Newsom, die mogelijk presidentskandidaat wordt bij de Democraten voor de volgende verkiezingen, is dit een bewijs dat Trump een autoritaire leider wil zijn", zei Mouthaan. 

"Trump ziet dat weer heel anders. Hij vindt dat de volgens hem linkse staten de controle over hun straten kwijt zijn en denkt: als zij het niet oplossen, dan doe ik het wel."

Lees meer over
ImmigratieVerenigde Staten

Laatste video's van RTL Nieuws

02:50
Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument
Wat is er aan de hand?

Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    14 juli

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag