Afleiding op afleiding, toen veertien precisiebommen: zo sloeg de VS toe

Veertien zware penetratiebommen, 125 militaire vliegtuigen en verschillende afleidingsmanoeuvres. In een persconferentie heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vanmiddag uitgelegd hoe het de drie Iraanse nucleaire complexen aanviel. "Van operatie Midnight Hammer waren maar héél weinig mensen op de hoogte."
De Amerikaanse aanval op Iran begon om middernacht lokale tijd in Iran, vandaar de naam 'Midnight Hammer'. Drie nucleaire complexen in Iran werden getroffen: Fordow, Natanz en Isfahan.
'Zo weinig mogelijk communicatie'
De baas van de Amerikaanse luchtmacht, Dan Caine, vertelde dat er bij de aanval zeven B-2-bommenwerpers zijn ingezet. Zij zijn achttien uur onderweg geweest van een luchtmachtbasis in de Verenigde Staten naar Iran. Ze maakten daarmee de één-na-langste vlucht ooit, alleen bij aanvallen in de nasleep van 9/11 werd er langer met de bommenwerpers gevlogen.
Onderweg zijn ze meerdere keren in de lucht bijgetankt, verder was er 'zo min mogelijk communicatie'. Om Iran af te leiden, vlogen er ook bommenwerpers vanuit de VS in westelijke richting.
Op het moment dat de zeven bommenwerpers het Iraanse luchtruim bereikten, rond 17.00 uur lokale tijd, kwam een Amerikaanse onderzeeër in actie. De onderzeeër vuurde 'meer dan twintig raketten af' op doelen rond het nucleaire complex Isfahan. Dit was een afleidingsmanoeuvre, legde Caine uit.
Iraans luchtruim
Eenmaal in Iraans luchtruim, werden de zeven bommenwerpers vergezeld door Amerikaanse straaljagers. Zij vlogen op grote hoogte en grote snelheid voor de B-2-bommenwerpers uit, alert op eventuele vijandelijke toestellen of Iraanse raketten.
Om 02.10 uur lokale tijd in Iran werden de drie nucleaire complexen getroffen. Het was toen 00.40 uur in Nederland.
Dat gebeurde met de penetratiebommen die tientallen meters onder de grond kunnen ontploffen. Hoe die bommen werken, leggen we in deze video uit:
De bommenwerpers lieten in totaal veertien van deze bommen vallen. Ze werden nooit eerder ingezet. Het Pentagon spreekt van een historische missie.
Satellietbeelden
Op deze satellietbeelden is te zien waar de bommen de grond doorboorden bij Fordow. Volgens de BBC is het moeilijk op basis van deze beelden iets te zeggen over de toegebrachte schade, omdat ze pas onder de grond ontploffen.

Volgens Caine hebben de bommenwerpers en andere Amerikaanse gevechtsvliegtuigen het Iraanse luchtruim zonder problemen verlaten. Sterker nog: Caine beweert dat deze nooit door de Iraanse luchtmacht gedetecteerd zijn. "De Iraanse gevechtsvliegtuigen vlogen niet en het lijkt erop dat de Iraanse luchtdoelsystemen ons niet zagen."
President Donald Trump, die toestemming gaf voor de operatie, zei vannacht dat 'de belangrijkste nucleaire verrijkingsfaciliteiten van Iran volledig en totaal zijn verwoest'.
Caine vertelde dat alle doelen volgens de eerste inlichtingen 'extreem grote schade' opliepen, maar hij wilde niet speculeren over de precieze schade.
Zo reageerde Iran op de Amerikaanse aanval: