Zweedse bankrover Clark Olofsson, bekend van het Stockholmsyndroom, overleden

De beruchte Zweedse crimineel die geldt als naamgever van het Stockholmsyndroom, is overleden. Clark Olofsson kreeg na een bankoverval in de jaren 70 wereldwijd bekendheid omdat zijn slachtoffers achteraf voornamelijk positieve dingen over hem vertelden, bijvoorbeeld dat hij zo aardig en charmant was.
Olofsson is op 78-jarige leeftijd in het zuidwesten van Zweden overleden. Tijdens zijn leven werd hij onder meer veroordeeld voor bankroof, inbraak, poging tot moord, mishandeling, drugsdelicten en een serie gevangenisuitbraken.
'Gijzelaars beschermd'
Zijn moment van faam kwam in 1973, toen een andere overvaller een gijzeling begon in een bankfiliaal van de Kreditbanken in Stockholm. Terwijl die bezoekers en personeel gegijzeld hield, eiste hij dat Olofsson ook naar de bank werd gebracht om hem te helpen. Olofsson zat op dat moment in een Zweedse gevangenis een celstraf uit van 6 jaar voor onder meer een andere bankoverval.
De gijzeling duurde nog zes dagen. Achteraf werd Olofsson veroordeeld voor zijn rol, maar hij claimde in het hoger beroep dat hij de gijzelaars juist had beschermd. Met succes, want een hogere rechter sprak hem vrij.
In 2022 lanceerde Netflix een dramaserie gebaseerd op zijn leven.
Olofsson ontwikkelde tijdens de gijzeling een band met de gijzelaars, die na hun vrijlating enthousiast waren over zijn charme en zich positief over hem uitlieten. Dit leidde tot de inmiddels bekende term Stockholmsyndroom, dat optreedt wanneer slachtoffers van een misdaad, vooral bij een gijzeling, sympathie koesteren voor de dader. Slachtoffers ontwikkelen die sympathie vaak uit zelfbehoud.
De crimineel zou uiteindelijk meer dan de helft van zijn leven achter de tralies doorbrengen, voor allerlei misdrijven. In 2009 werd hij nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar voor drugshandel.