Paniekaanvallen

Slachtoffers gijzeling Ede stonden doodsangsten uit, 1 jaar cel en tbs geëist tegen verdachte

Door Lene Makkink··Aangepast:
© Petra OrbanSlachtoffers gijzeling Ede stonden doodsangsten uit, 1 jaar cel en tbs geëist tegen verdachte
RTL

Doodsangsten, paniekaanvallen en dagelijkse herinneringen. De slachtoffers van de gijzeling in Ede maakten vandaag in de rechtbank duidelijk dat die bewuste dag in maart nog altijd een enorme impact heeft op hun leven. "Ik vreesde op dat moment voor mijn leven", verklaarde een van de vier jonge medewerkers. Het OM heeft een celstraf van één jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

Toen de 28-jarige Corné H. op 30 maart 2024 iets na 5 uur 's ochtends het café Petticoat in kwam gelopen, wist het viertal nog niet wat hen die vroege ochtend te wachten stond.

"Op dat moment gaat er van alles door je heen. Wat is hij van plan? Is dit een overval, verkrachting, gijzeling, kidnapping of moord?", las een van de medewerkers met een brok in haar keel voor. Beluister de verschillende verklaringen hier:

"De rest van mijn leven blijf ik aan deze ochtend en jou denken. Ik hoop dat je beseft wat je mij, mijn collega’s, vrienden en familie hebt aangedaan", sloot een van de slachtoffers zijn verklaring af.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van 1 jaar en tbs met dwangverpleging tegen H. geëist. "De bittere waarheid is dat de slachtoffers door het handelen van de verdachte zelf een trauma hebben opgelopen."

Begrip voor mentale problemen

Alle slachtoffers, de vier medewerkers en de café-eigenaar, gaven aan verschillende vormen van therapie te volgen om met de gebeurtenissen uit maart om te gaan. "Ik heb tot op heden last van paniekaanvallen", zei een van de vrouwelijke medewerkers.

Het vijftal gaf daarnaast aan begrip te hebben voor de mentale problematiek van H., maar benadrukten ook dat hij 'een gepaste straf' moet krijgen die 'erkenning biedt' aan wat hen is overkomen.

Waarom Corné H. (28) medewerkers café Ede gijzelde is voor hem 'nog steeds een raadsel'
Lees ook

Waarom Corné H. (28) medewerkers café Ede gijzelde is voor hem 'nog steeds een raadsel'

"Je hebt vast erge trauma’s. Ik snap alleen niet waarom wij slachtoffer zijn geworden van jouw problemen. Je hebt van jouw probleem ons probleem gemaakt. En dat voelt echt niet eerlijk", sprak een van hen.

Na afloop van de slachtofferverklaringen gaf H. aan dat het 'lastig om te horen' was en draaide hij zich naar de slachtoffers toe en zei hij: "Heel veel sterkte." Zijn advocaat voegde daar namens hem aan toe dat, mochten de slachtoffers daar in de toekomst behoefte aan hebben voor hun verwerking, H. openstaat voor een gesprek.

Complexe problematiek

Het OM hield bij de strafeis rekening met de persoonlijke omstandigheden van H. Zo heeft hij een tijd begeleid gewoond, heeft hij een stoornis op het autismespectrum en kwam hij meermaals terecht bij een crisisopvang. Ook heeft hij verschillende suïcidepogingen gedaan.

Desondanks kan hij volgens de officier van justitie gedeeltelijk verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden. Daarom is gekozen om naast de tbs-maatregel een celstraf op te leggen. Ook wil het OM hem een contact- en locatieverbod voor heel Ede opleggen.

Wat het OM betreft krijgt H. ook de GVM opgelegd, wat staat voor 'gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel'. De reclassering zou daarmee ook na de celstraf en tbs-maatregel controle op H. kunnen blijven uitoefenen.

De advocaat van de verdachte ziet liever dat H. een gevangenisstraf van de duur van zijn voorarrest en tbs opgelegd krijgt. De gijzeling gebeurde volgens haar niet met vooropgezet plan en diende volgens haar als schreeuw om hulp. Een celstraf van de duur van zijn voorarrest betekent dat hij na de uitspraak van de rechter weer op vrije voeten zou kunnen komen.

Dreiging explosieven, woningen ontruimd

De gijzeling vond op 30 maart dit jaar plaats, in café Petticoat in Ede. De 28-jarige Corné H. zou daar vier medewerkers hebben gegijzeld en hebben gedreigd met het bij zich hebben van explosieven. Het gebied werd ruim afgezet en de bewoners van 125 omliggende woningen moesten hun huizen verlaten. 

De medewerkers van het café moesten zitten met hun handen tegen de muur en zouden door H. zijn gefouilleerd. De vrouwen zouden elkaar moeten hebben fouilleren.

H. zou hen hebben opgedragen 112 te bellen en hij zou 10.000 euro in ongemarkeerde 50 eurobiljetten hebben geëist. Uiteindelijk kon de politie de man arresteren en werd hij geblinddoekt afgevoerd. Er werden geen explosieven aangetroffen.

De rechtbank doet over twee weken, op 24 december om 14.00 uur uitspraak.

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Lees meer over
RechtszaakGijzelingLink in bioZutphenGemeente Ede