Grenscontroles

Mannen met vlaggen proberen migranten die Polen in willen 'terug te sturen'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© RTL / Jeroen AkkermansMannen met vlaggen proberen migranten die Polen in willen 'terug te sturen'
RTL

Ze duiken de afgelopen dagen op bij alle grensovergangen van Polen met Duitsland: groepjes mannen met Poolse vlaggen. Ze staan klaar om illegale migranten uit Duitsland tegen te houden, zeggen ze tegen RTL Nieuws. "Ik stuur iedereen terug de brug over."

Ze staan inmiddels bij alle grensposten, dag en nacht. Het gaat om groepjes van overwegend mannen, soms zo'n honderd in totaal, die langs de weg staan bij de toegangswegen van en naar de grens. Ze zeggen dat 'vreedzaam' te doen, en dat ze geen relschoppers zijn. 

De zelfbenoemde 'burgerpatrouilles' zijn opgetrommeld via berichten op Facebook en andere sociale media die worden gedeeld door radicaal-rechtse politieke partijen, zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Een paar vertegenwoordigers van die partijen waren ook aanwezig en dat bracht meer mensen op de been. Ze houden inmiddels alle grensposten langs de Duitse grens bezet."

Eerder bij Ter Apel

De acties doen denken aan de 'grenscontroles' van Nederlandse burgers bij Ter Apel van vorige maand. Daar namen burgers op meerdere dagen het recht in eigen hand uit protest tegen asielzoekers, en hielden ze eigenhandig auto's staande. 

De acties werden afgekeurd door demissionair minister David van Weel (Justitie en Veiligheid, VVD), en juist bejubeld door PVV-leider Geert Wilders. "Ik wil de volgende keer graag meedoen!", schreef de populistische politicus in een bericht op X. Een week later hield een groep van zo'n dertig burgers opnieuw grenscontroles, dit keer een dorp verderop bij Sellingen. Wilders was daar niet bij.

Burgers houden eigen 'grenscontrole' bij Ter Apel, Van Weel roept op te stoppen
Lees ook

Burgers houden eigen 'grenscontrole' bij Ter Apel, Van Weel roept op te stoppen

Ook de opgetrommelde groepjes mannen aan de Poolse grens vertellen dat ze zich willen verzetten tegen de terugkeer van teruggestuurde migranten uit Duitsland. Het gaat hen met name om migranten die volgens de Duitse autoriteiten vanuit Polen illegaal Duitsland zijn binnengekomen, en die worden teruggestuurd. 

Alleen: migranten zijn nergens te bekennen. "Dat is logisch, het komt doordat wij hier staan", zegt een van de burgerwachters tegen RTL Nieuws. Wat ze van plan zijn, mochten er wel migranten vanuit Duitsland hun kant op komen? "Dan houden we ze allemaal tegen en dragen we ze over aan de politie", zegt een van de mannen. "Ik stuur iedereen terug de brug over", zegt een ander.

Bekijk hier hoe de Poolse burgerwacht te werk gaat in deze reportage van correspondent Jeroen Akkermans:

De Poolse mannen vertellen dat ze hun eigen grenswacht niet langer vertrouwen. Er gaan geruchten rond dat die samenwerkt met de Duitse grenspolitie om uitgeprocedeerde asielzoekers stiekem met witte busjes vanuit Duitsland de grens over naar Polen te vervoeren, om ze daar vervolgens ergens in het bos achter te laten.

"Bewijs hiervoor is niet geleverd", zegt Akkermans. "Maar het sorteert wel effect. Door dit soort geruchten is er veel animo om dan zelf maar voor burgerwacht te gaan spelen. Ze staan bij alle grensposten."

Tusk: tijdelijke grenscontroles

Te midden van het steeds heftigere debat rond migratie, maakte de Poolse premier Donald Tusk gisteren bekend dat zijn land vanaf aanstaande maandag weer grenscontroles invoert aan de grens met Duitsland en Litouwen. 

"Wij beschouwen de tijdelijke herinvoering van controles als noodzakelijk om de ongecontroleerde stroom van migranten over de Pools-Duitse grens tot een minimum te beperken", zei Tusk na afloop van een regeringsvergadering.

Het besluit van Tusk is een reactie op het beleid dat Duitsland sinds een paar maanden voert onder de nieuwe bondskanselier Friedrich Merz. Hij heeft het terugsturen van asielzoekers aan de grens tot een speerpunt gemaakt. Merz heeft zijn grenswachten de opdracht gegeven om alle migranten en asielzoekers tegen te houden voordat zij Duitsland binnenkomen als ze niet de juiste documenten hebben, of wanneer zij al eens zijn afgewezen.
 
De Poolse premier en zijn centrumlinkse regering staan onder groeiende druk van de rechts-conservatieve oppositiepartij PiS. Zij beschuldigen hem van het toelaten van grote groepen illegale migranten die uit Duitsland worden teruggestuurd. 
 
Volgens de Duitse regering zijn die aantallen maar zeer beperkt. Sinds mei, toen Merz aantrad, tot nu ging het om 285 migranten die naar een van de negen Duitse buurlanden zijn teruggestuurd, blijkt uit het laatste cijfer van de Bundespolizei, de Duitse federale politiedienst.

Migratie is al langer een gevoelig thema in Polen. Aan de oostelijke grens kampt het land sinds 2021 met een migrantencrisis. Die zou bewust zijn veroorzaakt door Rusland en Belarus, die de EU zouden willen overspoelen met migranten uit het Midden-Oosten en Afrikaanse landen, uit wraak voor EU-sancties.

Nederland weigert 360 migranten aan de grens

In Nederland voert de marechaussee sinds 9 december weer grenscontroles uit aan de Nederlandse landsgrenzen met België en Duitsland. Ook daarbij worden migranten de toegang geweigerd tot Nederland. Tot en met 8 juni ging het in totaal om 360 mensen. 340 van hen zijn door Nederland overgedragen aan Duitsland in het kader van onderlinge afspraken. Het gaat daarbij om overdrachten die de lokale Duitse en Nederlandse grensautoriteiten samen hebben afgestemd, en dus niet om de zogenoemde pushbacks van migranten tussen Duitsland en Polen.

Lees meer over
Friedrich MerzDonald TuskJeroen AkkermansEuropese UnieMigratieVluchtelingenArbeidsmigratieSchengenakkoordGrenscontrolePolenDuitslandLitouwen

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag