Verenigd Koninkrijk en Frankrijk sluiten migratiedeal: 'Eén erin, één eruit'

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben een migratiedeal bereikt op basis van het principe 'één erin, één eruit'. Elke illegale migrant die het Kanaal oversteekt in een rubberbootje zal worden teruggestuurd naar Frankrijk. In ruil daarvoor zal Groot-Brittannië een migrant met een gezinsherenigingsaanvraag terugnemen.
Het plan zou een afschrikkende werking moeten hebben. Een proefproject gaat binnen een paar weken van start, kondigde de Britse premier Keir Starmer aan tijdens een persconferentie. Naar verwachting zullen wekelijks zo'n vijftig migranten naar Frankrijk worden teruggestuurd, wat tegen kerst kan oplopen tot in totaal 800 personen. Als de proef succesvol verloopt, zal die worden verlengd.
Eerder liet Starmer al weten dat zowel hij als de Franse president Macron het eens is over de noodzaak van 'een nieuw afschrikmiddel om het verdienmodel van de mensensmokkelaars te doorbreken'.
Draaideureffect
Toch klinkt ook kritiek op de nieuwe migratiedeal. De conservatieve oppositiepartij stelt dat de voorgenomen uitzettingen neerkomen op zo'n 5 procent van alle migranten die momenteel de oversteek wagen. Volgens hen zal deze aanpak eerder een 'draaideureffect' tot gevolg hebben, dan daadwerkelijk afschrikken.

Ook op Europees niveau zijn er zorgen over de overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Volgens de Financial Times vrezen verschillende EU-landen, waaronder Spanje en Italië, dat zij migranten terug moeten nemen die vanuit het Verenigd Koninkrijk worden uitgezet naar het Europese vasteland. De landen maken zich ook zorgen dat de Frans-Britse deal buiten de gezamenlijke EU-afspraken om is gesloten.
Recordaantal bootjes
Het aantal migranten dat de Britse kust via het Kanaal bereikt, is in de afgelopen jaren tot een recordhoogte gestegen. Tussen tussen juli 2024 en juli 2025 bereikten ruim 44.000 illegale migranten de Britse kust.
De migratieproblematiek langs de zuidkust van Engeland is al jaren een bron van frustratie voor Britse politici. Het terugdringen van migratie was bijvoorbeeld een van de speerpunten tijdens de brexitcampagne. In de jaren daarna beloofden opeenvolgende premiers het aantal migranten te verlagen – maar geen van hen slaagde daarin.
Het meest opvallende migratieplan van de Britse regering was het uitzetten van illegale bootvluchtelingen per vliegtuig naar Rwanda. De plannen stuitten op veel juridisch verzet en werden keer op keer vertraagd, totdat premier Starmer na zijn verkiezingsoverwinning direct een streep door het programma zette.
Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Yvette Cooper, vertrokken uiteindelijk vier migranten vrijwillig naar Rwanda. De Rwanda-regeling heeft de belastingbetaler 700 miljoen pond gekost, aldus Cooper.
Premier Starmer zal er alles aan proberen te doen om te voorkomen dat ook het nieuwe migratieplan zal falen. De Britse regering is daarom van plan biometrische gegevens te gebruiken, zoals vingerafdrukken en gezichtsherkenning, zodat migranten direct worden herkend wanneer zij opnieuw de grens proberen over te steken. Op deze manier kunnen zij sneller worden uitgezet.
In deze video zie je hoe vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk de eerste migranten werden vastgezet in afwachting van gedwongen vertrek naar Rwanda. Dat plan mislukte dus: