Nederlander opgepakt in Indonesië voor drugssmokkel, kans op zware straf

In Indonesië is een Nederlandse man aangehouden die wordt verdacht van drugssmokkel. Dat melden Indonesische media. De drugs, het zou gaan om crystal meth, zouden verstopt zijn in boeken, huishoudelijke apparaten en blikjes met snoep.
De drugs zouden worden gesmokkeld door een internationaal netwerk. Naast de Nederlander zouden ook zes Indonesiërs, een Duitser, een Singaporees, een Maleisiër en een Chinees zijn aangehouden.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten nog geen hulpvraag te hebben ontvangen. Wel laat het ministerie weten dat de lokale ambassade berichten heeft opgevangen in lokale media over één opgepakte Nederlander.
Doodstraf
Volgens Zuidoost-Azië-correspondent Thom Schelstraete riskeren de Nederlander en andere verdachten een erg zware straf. "Voor dit soort drugsvergrijpen kun je in Indonesië veroordeeld worden tot de doodstraf", vertelt Schelstraete. "Maar dat is in de praktijk een levenslange gevangenisstraf. Sinds 2016 heeft Indonesië geen veroordeelde meer geëxecuteerd."
De arrestanten werden tijdens een speciale persconferentie van de douane en politie aan de hele wereld getoond. Een bewuste aanpak, vertelt Schelstraete. "Indonesië wil potentiële criminelen afschrikken en laten zien dat ze echt werk maken van de strijd tegen drugssmokkel. De illegale handel is een groeiend probleem in Zuidoost-Azië."
Zo nam Indonesië vorige maand nog twee ton meth in beslag dat per schip werd gesmokkeld. De totale straatwaarde van die drugsvangst, de grooste ooit in Indonesië, ligt tussen de 200 en 400 miljoen euro. Volgens de Verenigde Naties is er vorig jaar 236 ton aan drugs onderschept. Meer dan een kwart dan het jaar ervoor.

Burgeroorlog
"De regio wordt op dit moment overspoeld met synthetische drugs, vooral meth", vertelt Schelstraete. "De VN wijt dit aan de toegenomen productie in Myanmar. In dat land is al jaren een burgeroorlog aan de gang."
"De drugsproductie wordt er nauwelijks aangepakt", zegt Schelstraete. "Er zijn zelfs signalen dat de productie ondersteund wordt om geld te verdienen voor wapens en munitie. Al die drugs wordt vervolgens getransporteerd. Ook naar Indonesië dus."