Zeker 12 doden

Grensoorlog Thailand en Cambodja laait op, F16's ingezet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AP Photo/Sunny ChittawilGrensoorlog Thailand en Cambodja laait op, F16's ingezet
RTL

Overvliegende straaljagers, het afvuren van raketten en tienduizenden mensen die hun huis hebben verlaten. Het geweld langs de Thais-Cambodjaanse grens is in alle hevigheid opgelaaid. "Dat Thailand luchtaanvallen heeft uitgevoerd met een F-16, is nooit eerder gebeurd." Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft code rood afgekondigd.

Het dodental in Thailand staat vooralsnog op twaalf, melden de Thaise autoriteiten. Het gaat onder meer om twee kinderen en een soldaat. Zes mensen kwamen om na een bombardement op een tankstation. Ook is een ziekenhuis getroffen. 

In het grensgebied zijn de beschietingen goed te horen:

Bewoners aan de grens vluchten voor het geweld.

De Cambodjaanse autoriteiten hebben nog niets gedeeld over slachtoffers. Volgens het regime in Phnom Penh heeft Thailand militaire doelen aangevallen. "Dat Thailand luchtaanvallen heeft uitgevoerd met een F-16, is in dit conflict nooit eerder gebeurd", zegt Zuidoost-Azië-correspondent Thom Schelstraete vanuit Bangkok.

De twee landen geven elkaar de schuld over wie vanochtend als eerste geschoten heeft. Het gebeurde in een gebied langs de grens dat door beide landen wordt geclaimd.

In de drie gele gebieden heeft Cambodja aanvallen uitgevoerd. © RTL Nieuws
In de drie gele gebieden heeft Cambodja aanvallen uitgevoerd.

Het grensconflict duurt al sinds begin vorige eeuw, toen Cambodja werd bezet door de Fransen. Op dat moment werd een grens getrokken, waar Cambodja zich op beroept. Maar volgens Thailand is die lijn niet correct.

Op die grens ligt onder meer de Ta Moan Thom-tempel, waar beide landen aanspraak op zeggen te maken. Ook over de duizend jaar oude Preah Vihear-tempel kunnen de landen het maar niet eens worden. Begin jaren 60 kende het Internationaal Gerechtshof het gebied rond de tempel toe aan Cambodja, maar Thailand heeft die uitspraak nooit erkend.

Landmijnen

Lang bleef het relatief rustig langs de grens. Maar sinds mei is het conflict weer opgelaaid. Een Cambodjaanse militair werd toen gedood in een vuurgevecht. Beide landen beweren dat ze zichzelf verdedigden. Sindsdien bleef de spanning in het gebied hoog met pesterijen over en weer.

Eerder deze week raakten meerdere Thaise soldaten gewond door een landmijn. Bangkok beschuldigt Cambodja ervan die mijnen recent te hebben neergelegd. Dat land ontkent dat en zegt dat ze daar al decennia liggen.

Aan beide kanten van de grens zijn tienduizenden mensen uit voorzorg geëvacueerd. Ook zijn scholen gesloten. "Ik wil dat het snel stopt", zegt een inwoner van de Thaise hoofdstad Bangkok tegen persbureau Reuters. "Ik wil geen oorlog."

Thaise militairen bewaken de Ta Moan Thom-tempel, terwijl Cambodjaanse toeristen de plek bezoeken (maart 2025). © TANG CHHIN Sothy / AFP
Thaise militairen bewaken de Ta Moan Thom-tempel, terwijl Cambodjaanse toeristen de plek bezoeken (maart 2025).

De 800 kilometer lange grens is inmiddels gesloten. "Het gebied is niet erg toeristisch", zegt Schelstraete. "Maar als je visum was verlopen, kon je als toerist de grens met Cambodja oversteken en meteen weer terugkeren naar Thailand voor een nieuwe stempel. Dat gaat nu niet meer."

Toeristen die met de bus vanuit Thailand naar het beroemde tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja willen, kunnen niet meer de grens over. Vluchten tussen beide landen gaan vooralsnog wel door.

Reisadvies aangepast naar code rood

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar het grensgebied van Thailand en Cambodja aangepast. Vanwege het conflict geldt sinds vandaag code rood, waarmee een reis naar het gebied ten zeerste wordt afgeraden. "Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt", zo meldt het ministerie.

Ook moeten toeristen rekening houden dat de vlucht van Thailand naar Cambodja geannuleerd kan worden. "Blijf goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door het nieuws te volgen. Of vraag informatie bij uw hotel."

Op foto's is te zien hoe Thai massaal terug willen keren naar hun eigen land. Het leger heeft de grens voor hen een paar uur geopend.

Bangkok zegt bereid te zijn de aanvallen op te voeren, als Cambodja doorgaat met vechten. Internationaal wordt met bezorgdheid gereageerd. Zo roepen Maleisië en China op om zo snel mogelijk aan tafel te komen.

Gelekt audiofragment

Door het conflict is de Thaise premier Shinawatra voorlopig geschorst. In een poging om het grensconflict op te lossen nam zij contact op met Hun Sen, de voormalige premier van Cambodja en vader van de huidige premier. 

"Hun Sen deelde vervolgens de audio van het telefoongesprek, wat in Thailand een enorme rel veroorzaakte", zegt Schelstraete. Zo bekritiseerde de Thaise premier haar eigen leger en noemde ze Hun Sen 'oom'.

Het leidde volgens Schelstraete tot een definitieve breuk tussen de twee machtige families. "Beide families hebben ruzie en daarmee is de diplomatieke relatie ook verdwenen. De vraag is hoe je hier nog de angel uit gaat halen."

Lees meer over
ThailandCambodja

Laatste video's van RTL Nieuws

01:19
Gazaanse journalist over hongersnood: 'Ik val om van de honger'
Vooral kinderen sterven

Gazaanse journalist over hongersnood: 'Ik val om van de honger'

  1. 01:59
    De Action blijft maar groeien: wat is het geheim achter de koopjesketen?
    125 nieuwe winkels

    De Action blijft maar groeien: wat is het geheim achter de koopjesketen?