Zorgen en woede om hongersnood in Gaza, terwijl hulp traag op gang komt: 'Het is een keuze'

De berichten over de toenemende hongersnood in Gaza baren deskundigen grote zorgen. "Er is niemand meer in Gaza die niet extreem acuut hulp nodig heeft", zegt Wouter Booij van Unicef. Intussen is Israël begonnen voedselhulp toe te laten, al is dat vooralsnog mondjesmaat.
Israël is onder grote internationale druk begonnen weer hulp toe te laten. Gisteren heeft het land zeven pallets met hulpgoederen gedropt boven de Gazastrook. Vanmiddag hebben Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten drie vliegtuigen - goed voor 25 ton aan hulpgoederen - boven Gaza gedropt. Dat bevestigt de Jordaanse staatstelevisie.
Vanmiddag werd bekend dat een konvooi van 100 vrachtwagens met hulpgoederen is doorgelaten. Het konvooi kwam Gaza binnen via de grensovergang Kerem Shalom, melden bronnen in het Palestijnse gebied.
Booij noemt de hulp die nu is geboden 'heel welkom', maar zegt ook dat het nog lang niet genoeg is. "Het is goed dat er nu vrachtwagens worden binnengelaten, maar de enige échte oplossing is volledige, ongehinderde, humanitaire toegang. Niet op één plek, maar op verschillende plekken. Zodat we iedereen kunnen bereiken."
Niet opgelost met een boterham
Hij reageert op de beelden die uit Gaza komen van ernstig ondervoede kinderen. Volgens Booij zijn de kinderen in Gaza 'compleet beschadigd'.
"Er is niemand meer in Gaza - zeker niet de 1 miljoen kinderen - die niet extreem acuut hulp nodig heeft. Elk kind heeft te maken met vormen van honger, vermagering en ondervoeding. Ik haal die dingen bewust uit elkaar, want ondervoeding is echt een heel heftige ziekte. Dat betekent dat het niet met een glas melk en een boterham met kaas is opgelost. Daarvoor heb je medische hulp nodig."

Voor veel mensen komt de hulp in Gaza te laat. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn er, sinds Israël in maart de levering van hulpgoederen aan de bevolking blokkeerde, 127 mensen van de honger omgekomen, waaronder 85 kinderen. In de afgelopen 24 uur werden in Gazaanse ziekenhuizen vijf sterfgevallen geregistreerd.
Of de mensen die nu in Gaza proberen te overleven nog te redden zijn, is volgens Booij nog te vroeg om te zeggen. "Als er schoon water, medische hulp, brandstof, vaccins en voedsel naar binnen komen, kan je kinderen absoluut redden. Tegelijkertijd zullen zowel die fysieke impact, als de psychologische impact, nog héél lang doorwerken."
Voedseldropping 'een show'
Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam noemt de voedselhulp van zeven pallets, die Israël gisteren dropte, 'alleen maar symbolisch'. "Dat is niets. Het enige wat nu nog tegen de hongersnood zou helpen, is het massaal doorlaten van vrachtwagens met hulp. Organisaties als de VN, het Rode Kruis, UNRWA en UNICEF staan al maanden aan de grenzen klaar met vrachtwagens."

Ook Booij geeft aan dat de voedseldroppings nauwelijks effectief zijn voor de Gazanen. "Het is geen oplossing, het is een show. Zolang de grens dicht blijft, blijft het bij symptoombestrijding, en sterven mensen onnodig", legt Booij uit. De droppings zijn volgens hem niet structureel en levensgevaarlijk.
Vrachtwagens staan klaar
De vrachtwagens worden nu dus nog maar mondjesmaat doorgelaten, maar Nagtzaam heeft enige hoop: "Israël heeft bekendgemaakt tijdelijke gevechtspauzes in te lassen. Die worden misschien gebruikt om vrachtwagens door te laten. Dat zou voor de bevolking goed nieuws zijn."
Booij ziet ook dat de vrachtwagens van Unicef al maanden klaarstaan bij de grens. "Als alle grenzen over 10 minuten zouden opengaan, rijden wij over 20 minuten met alle vrachtwagens naar binnen. Deze situatie is een keuze, geen natuurramp of iets dergelijks. De afgelopen jaren is de keuze gemaakt om mensen en kinderen aan hun lot over te laten", zegt Booij.