'Olieprijs stijgt om slechte reden, maar voor Shell is het goed'
De stijging van de olieprijs begint langzamerhand een beetje pijn te doen voor de economie. En de reden voor de toename van de olieprijs - minder aanbod - is geen goed teken, zegt beurscommentator Hans de Geus. Toch is duurdere olie juist goed voor een concern als Shell.
De Geus vindt het opvallend dat de koers van Shell de stijging van de olieprijs nog niet heeft bijgehouden. "Je zou zeggen dat er voor de koers van Shell nog wat meer in het vat zit."
Ook voor toeleveranciers voor de olie-industrie, zoals Fugro, is een hogere olieprijs gunstig, zegt ABN Amro-beleggingsstrateeg Ralph Wessels. Toch blijft hij terughoudend over het bedrijf, vanwege de moeilijke markt en de slechte balans. Vanochtend bleek dat de nieuwe topman van Fugro na enkele maanden alweer terugtreedt.
'Olieprijs raakt economie'
Of een hogere prijs slecht is voor de economie hangt af van het niveau. Een toename van 20 naar 30 dollar doet geen pijn, maar vanaf 80 dollar per vat, zoals nu het geval is, is het een ander verhaal. Dan begint het de economie te raken, aldus De Geus.
Verder hangt het ervan af welke reden er achter de prijsstijging zit. Als de oorzaak een hogere vraag is, dan is dat een goed teken, namelijk dat de economie prima draait. Maar nu lijkt de hogere olieprijs meer te komen doordat het aanbod beperkt is, en dan wordt de duurdere olie een soort belasting voor de wereldeconomie, aldus De Geus.
Saudi-Arabië en de VS
Saudi-Arabië kan wel meer produceren, wat de prijs zou kunnen drukken, maar dat wil het land niet, zegt De Geus. Verder vraagt hij zich af of de olieproductie in de VS nog wel veel kan stijgen.
"Er wordt nog steeds nauwelijks geld mee verdiend, ik denk dat de olieprijs nog wel wat hoger kan", zegt hij. "Als de olieprijs inderdaad richting de 100 dollar per vat gaat, zoals sommige analisten verwachten, dan gaan we dat aan de pomp merken en dan gaat het de economie bijten."