DNB waarschuwt: cashloze samenleving 'maakt ons kwetsbaar'
Pinnen op de markt, de rekening na een etentje delen via Tikkie en zakgeld storten op de bankrekening van je kind. Cashgeld verdwijnt steeds meer uit onze samenleving en dat is niet zonder risico, waarschuwt De Nederlandsche Bank.
In het AD wijst Coen Voormeulen, directeur cash van de centrale bank, op het gevaar voor hackers en storingen. "Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar", zegt hij in de krant.
Zo kende Nederland deze zomer bijvoorbeeld een grote pinstoring. Een groot deel van het betalingsverkeer lag toen plat door een storing bij Maestro. De impact was groot: veel mensen konden niet betalen, ondernemers liepen omzet mis.
Probleem voor ouderen en laaggeletterden
Minder dan vier op de tien betalingen in ons land verloopt op dit moment nog contant. Er zijn zelfs winkels en horecagelegenheden waar alleen nog maar met pin betaald kan worden. Handig, maar niet voor iedereen.
Volgens Voormeulen zijn er ook mensen die moeite hebben met pinnen, zoals ouderen, visueel gehandicapten en de 2,5 miljoen laaggeletterden. DNB wil daarom dat contant afrekenen mogelijk blijft en wil hier afspraken over maken met banken, detailhandel, overheid en belangenclubs.
"Wij hopen op een poldermanier", aldus Voormeulen in het AD. Het is overigens niet voor het eerst dat DNB waarschuwt voor een samenleving zonder contant geld. Lukt dat niet dan denkt hij aan regels, zoals ze in Scandinavië ook hebben. "Als cash geld niet meer geaccepteerd wordt, dan vinden wij dat een groot probleem."
In de horeca wordt inmiddels al vaker betaald met pin dan cash. Vooral jongeren zwaaien hier en in winkels met hun betaalpas. Mensen die ouder zijn dan 75 jaar rekenen nog voor 61 procent contant af.
Detailhandel Nederland laat in een reactie weten blij te zijn met de groei van elektronisch betalen. "Het is immers veiliger en efficiënter dan contant", aldus Michel van Bommel. De belangenvereniging ziet contant geld de komende jaren nog niet verdwijnen uit de winkel.