Personal Finance

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde? Hier moet je op letten

Door Sam Trompert··Aangepast:
© ANPBezwaar maken tegen je WOZ-waarde? Hier moet je op letten
RTL

Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je proberen bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis zo'n beetje waard is, maar het komt voor dat ze er flink naast zitten. Bezwaar maken kan je geld schelen. 

Over het hebben van een huis betaal je belasting. Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van de WOZ-waarde. WOZ staat voor waardering onroerende zaken.

1 januari

Die WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw bepaald, aan de hand van de taxatie op 1 januari van het jaar ervoor. Dit jaar kijkt de gemeente dus naar de waarde van je huis op 1 januari 2019. 

Aan de hand van die waarde berekent de gemeente wat je moet betalen aan bijvoorbeeld ozb en andere gemeentelijke belastingen. Die waarde moet dus wel kloppen. (Of, vooruit, lager zijn dan in werkelijkheid, dat mag ook.)

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Bezwaar maken? Tijd dringt

Als je denkt dat die WOZ-beschikking te hoog is, moet je snel in actie komen. Tot zes weken nadat je 'm hebt ontvangen kun je bezwaar maken. Jaarlijks doet zo'n 1 tot 2 procent van de ontvangers dat. Je ontvangt zo'n beschikking vaak in het begin van het jaar, dus de tijd begint nu te dringen.

Ongeveer de helft van die bezwaarschriften wordt gehonoreerd. Dat wil zeggen: bezwaarmakers hoeven uiteindelijk minder belasting te betalen.

Je kunt ervoor kiezen om zelf bezwaar te maken. Dat is niet ingewikkeld, maar het kost wel (vrije tijd).

(Tekst gaat verder onder kader.)

Checklist: zo maak je bezwaar tegen de geschatte WOZ-waarde

Wil je bezwaar maken tegen de geschatte WOZ-waarde? Hier moet je op letten:

  • Houd je brievenbus en inbox van MijnOverheid goed in de gaten. Zes weken na ontvangst van je zogenoemde 'WOZ-beschikking' ben je te laat.
  • Check de site van je gemeente. Daar staat hoe je bezwaar moet aantekenen. Zorg dat je een ontvangstbevestiging krijgt.
  • Op internet zijn voorbeeldbrieven te vinden. Bijvoorbeeld bij de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis.
  • Bij het schatten van je WOZ-waarde wordt er gekeken naar de prijzen van vergelijkbare panden die in het jaar ervoor in jouw buurt verkocht zijn. Check op Funda.nl, of via het Kadaster of die 'vergelijkbare panden' wel kloppen.
  • Wil je een bemiddelaar inschakelen? Check in je omgeving of er mensen zijn met goede ervaringen en verdiep je in de voorwaarden. Gemeentes hebben liever dat je geen bemiddelaar inschakelt, omdat dat deze bureautjes de maatschappij veel geld kosten.

Lees meer: Zo maak je zelf bezwaar tegen de geschatte WOZ-waarde van je huis

Geen zin om zelf te doen? Vraag een ander

Als je daar geen zin in hebt kun je ook een bedrijf inschakelen. Misschien heb je de radiospotjes over WOZ-bezwaar al langs horen komen, of heb je ergens een flyer of poster zien slingeren van een bemiddelaar die aanbiedt namens jou zo'n bezwaar op te stellen.

Steeds meer belastingbetalers schakelen een dergelijk bureautje in. In 2015 was dat nog ongeveer een vijfde van de bezwaarmakers, maar in 2018 lag dat percentage op bijna 33 procent. Dat blijkt uit gegevens van de Waarderingskamer, dat toezicht houdt op de WOZ-waardebepaling.

Miljoenenstrop voor gemeenten door bedrijfjes die WOZ-waarde aanvechten
Lees ook

Miljoenenstrop voor gemeenten door bedrijfjes die WOZ-waarde aanvechten

Cowboypraktijken

Vaak werken dit soort bedrijfjes op basis van no cure, no pay: als het bezwaar niets oplevert, hoef je niets te betalen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar er kleven ook risico's aan.

Signalen over cowboypraktijken en hoge kosten zijn voor minister Sander Dekker (VVD) van Rechtsbescherming aanleiding om te onderzoeken of deze bedrijven wel in de haak zijn.

'Ongewenste praktijken'

Toezichthouder de Waarderingskamer waarschuwde vorig jaar voor 'ongewenste praktijken'. De Consumentenbond sloot zich daarbij aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die klanten ronselen op drukke beurzen of doorlopende machtigingen, waarmee iemand zo'n bedrijf min of meer ongemerkt elk jaar opnieuw de opdracht geeft bezwaar te maken. Klanten weten dan niet goed dat zij kosten maken en het stopzetten van een bezwaarprocedure kost ook geld. 

In een brief aan staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën benadrukt de Waarderingskamer dat WOZ-bedrijven ook 'een positieve bijdrage' kunnen leveren voor belastingbetalers. Bezwaar maken moet 'laagdrempelig' zijn. Dergelijke bedrijven kunnen daarbij helpen. 

Dit artikel is een geactualiseerde versie van een artikel dat in 2019 verscheen.

Lees meer over
ozbWoningmarktwoz