Carrière

Minder scholing en flexibiliteit: familiebedrijven niet de beste werkgevers

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© RTL NieuwsMinder scholing en flexibiliteit: familiebedrijven niet de beste werkgevers
RTL

Familiebedrijven hebben vaak een positief imago, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet helemaal terecht is. Althans, als we kijken naar hoe goed ze zijn als werkgever.

Familiebedrijven investeren minder in hun werknemers dan andere bedrijven, is de conclusie van het Erasmus Centre for Family Business. Dat deed samen met accountantsbureau BDO en de Rabobank onderzoek naar duizenden ondernemingen in Nederland.

Niet zo familievriendelijk

Waar vrijwel ieder niet-familiebedrijf (97 procent) trainingen en opleidingen aanbiedt aan werknemers, doet maar 85 procent van de familiebedrijven dat. Dat gaat ook ten koste van de loopbaanbegeleiding.

Ook voor flexibele werktijden moet je niet bij een familiebedrijf zijn. Slechts 22 procent geeft die mogelijkheid. Bij andere bedrijven is dat 33 procent. Dat vinden de onderzoekers opvallend.

"Familiebedrijven zijn minder 'familievriendelijk'. Ze doen minder om hun werknemers te helpen om carrière en gezinsleven te combineren dan hun tegenhangers. Zo is er minder vaak kinderopvang beschikbaar", stellen ze. Ook op het gebied van diversiteit scoren de familiebedrijven slechter.

Wat zijn familiebedrijven?

Daar zijn de onderzoekers duidelijk in. Een onderneming waarbij de oprichter, dan wel zijn of haar kinderen, kleinkinderen of achterkleinkinderen, grootaandeelhouder zijn. Dit familiebedrijf kan worden geleid door een familielid of door een externe ceo, die geen lid is van de oprichtersfamilie.

Familiebedrijven kunnen wel wat management gebruiken

De onderzoekers zien wel een uitzondering als er aan de top van een familiebedrijf een externe ceo zit. Dan krijgt het personeel door de bank genomen wel meer mogelijkheden. Dat ligt in de lijn met een andere belangrijke conclusie uit het onderzoek.

"Met de managementaanpak van niet-familiebedrijven kunnen familiebedrijven hun werkgeverschap versterken", zegt professor Pursey Heugens van de Erasmus Universiteit. Daarnaast zorgt zo'n aanpak voor betere financiële prestaties. Goed werkgeverschap is dus niet alleen goed voor het personeel, maar voor het hele bedrijf.

Veel beursfondsen zijn eigenlijk familiebedrijven
Lees ook

Veel beursfondsen zijn eigenlijk familiebedrijven

Wel meer baanzekerheid

Is het dan alleen maar kommer en kwel bij familiebedrijven? Nee. Voor baanzekerheid zit je beter op je plek bij een familiebedrijf dan bij andere bedrijven. Gedwongen ontslagen komen er veel minder voor.

Voor dit onderzoek werd ook gekeken naar familiebedrijven in het buitenland. Ook daar geldt dat ze niet de beste werkgever zijn. "Familiebedrijven doen er goed aan hun DNA te koesteren en tegelijkertijd hun blik te verruimen", besluit Heugens.

Familiebedrijven hebben een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Ruim 2,1 miljoen mensen werken voor zo’n familiebedrijf. Dat is 29 procent van alle werkenden, berekende het CBS.