Door de hoge inflatie verlies je nu 3,1 procent met sparen

De inflatie in Nederland was in augustus 3,1 procent. Bij de huidige spaarrente van ongeveer 0 betekent dat dat je in feite 3,1 procent verliest op je spaarrekening.
Met een spaarrente van zo'n 0,02 procent word je al niet rijk met sparen en sommige banken spelen zelfs met de gedachte om een negatieve spaarrente in te voeren, zodat je mogelijk geen rente krijgt maar moet betalen.
In feite kost sparen je nú al geld. Je moet namelijk ook rekening houden met de inflatie, want die zorgt ervoor dat spullen, zoals een halfje bruin, en diensten, zoals de kapper, duurder worden.
Koopkracht
In augustus was de inflatie in Nederland 2,8 procent en volgens de Europese rekenmethode (waarbij geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning) was dat zelfs 3,1 procent. Daardoor kun je met je geld dus 3,1 procent minder kopen dan een jaar geleden: je koopkracht daalt.
Bij de spaarrente van bijna 0 ga je er dus 3,1 procent op achteruit, laat beurscommentator Hans de Geus in onderstaande grafiek zien, waarin hij de reële rente afbeeldt.
Btw
Het kwam trouwens in het verleden meer voor dat die reële rente negatief was, maar misschien stonden we daar te weinig bij stil, aldus De Geus.
Hij tekent wel aan dat een belangrijk deel van de huidige inflatie wordt veroorzaakt door de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent en de hogere belasting op energie.
Om een idee te geven van het effect van hogere belastingen op de inflatie: van de prijsstijging in januari van dit jaar van 2,2 procent werd maximaal 1,2 procentpunt veroorzaakt door een verhoging van de belastingen, zei het CBS eerder dit jaar. Dat effect loopt trouwens in het nieuwe jaar uit de inflatie.
Sparen heeft weinig zin, maar wat dan wel?