Bang voor negatieve spaarrente? In België mag de rente niet onder nul
De rente die je op een spaarrekening krijgt wordt steeds minder en ligt nog maar net boven nul. Banken durven een negatieve spaarrente niet uit te sluiten. Waar kun je heen met je spaargeld? Naar België, de rente mag daar wettelijk niet onder nul.
Als je geld spaart word je daar nauwelijks nog voor beloond. Rabobank kondigde aan de spaarrente te verlagen tot 0,01 procent, dat is slechts één stapje boven nul.
Concurrent ABN Amro beloofde halverwege november weliswaar dat het klanten met spaartegoed tot 100.000 géén negatieve zal rekenen, maar concurrenten Rabobank, ING, Volksbank en Triodos durven die belofte niet te doen. En minister Wopke Hoekstra van Financiën is niet van plan om hen te verbieden om negatieve over spaargeld te vragen.
Geen verbod op negatieve rente
Kortom: rente betalen over je spaargeld is en blijft een realistisch scenario. Waar moet je dan heen met je spaargeld? Je kunt natuurlijk gaan beleggen, maar misschien heb je al geld zitten in aandelen, obligaties en vastgoed en wil je wat geld in contanten achter de hand houden, of je wilt gewoon helemaal niet beleggen.
Thuis bewaren kost echter geld en is onveilig, want als er brand uitbreekt of er komen ongenode gasten langs, dan ben je je geld kwijt. Voor wie zijn spaargeld per se bij een bank wil stallen, is een bij onze Zuiderburen wellicht een optie.
Minstens 0,11 procent
In België is er namelijk een wettelijk verbod op negatieve spaarrente. Sterker nog, de spaarrente moet er zelfs minstens 0,11 procent zijn. Dat is nog altijd niet veel, maar het is wel het elfvoudige van wat je bij veel banken in Nederland krijgt, mét de garantie dat de rente niet onder nul gaat.
Het verbod op negatieve rente en het gebod op minimaal 0,11 procent rente geldt ook voor Nederlanders. Nederlanders kunnen zonder meer een spaarrekening openen in België, zegt Isabelle Marchand, woordvoerder van Febelfin, belangenvertegenwoordiger van de financiële sector in België.
Online
Volgens haar hoef je daarvoor niet eens naar een bankkantoor in België, maar kan dat ook online. Wel zullen de banken vragen of je het een en ander kunt sturen, zodat ze kunnen controleren of je ook echt degene bent die je zegt te zijn. Ook in België moeten banken hun klanten controleren om witwaspraktijken te voorkomen.
Depositogarantieregeling
Net als in Nederland is ook in België de depositogarantieregeling van toepassing op spaartegoed tot 100.000 euro. Dat betekent dat als de bank waar je je spaargeld hebt gestald failliet gaat, je je geld terugkrijgt.
Nu is dat nog binnen 15 werkdagen en vanaf 2024 zelfs binnen 7 werkdagen. Voordeel is dat de afhandeling in het Nederlands kan. De depositogarantieregeling geldt per persoon en per bank. Als je meer hebt dan een ton, dan kun je je spaargeld spreiden over meerdere banken.