1 op de 7 heeft praktisch geen spaargeld: 'Kwetsbaar voor tegenspoed'
Een op de zeven Nederlanders heeft praktisch geen spaargeld. Bij financiële tegenslag kunnen zij nog geen 2000 euro bij elkaar sprokkelen. Dat is ver onder het bedrag dat het Nibud adviseert om achter de hand te houden voor noodgevallen.
Om klappen op te vangen moet deze financieel kwetsbare groep zich soms in de schulden steken, bijvoorbeeld door rood te staan op hun betaalrekening, een creditcard aan te spreken of elders geld te lenen.
Dat blijkt uit eigen onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). De helft van die groep is zelfs niet in staat om 500 euro bijeen te brengen.
Huurders en alleenstaanden
Het gaat dan met name om huurders, alleenstaanden met kinderen en mensen die al rood staan op hun betaalrekening. DNB waarschuwt dat een deel van de Nederlandse gezinnen niet weerbaar is tegen financiële tegenspoed.
Sparen is de laatste jaren door de dalende rente niet aantrekkelijker geworden. Bij ABN Amro en Triodos Bank is de spaarrente zelfs 0 procent. Bij enkele banken voor vermogende Nederlanders moet je zelfs betalen, om te mogen sparen. Desondanks groeit het totale spaargeld van alle Nederlanders bij elkaar nog steeds.
Maar niet iedereen blijkt dus in staat voldoende te sparen. Toch blijft een reservepotje met een bedrag aan spaargeld handig voor het geval dat er iets vervelends gebeurt. Je wasmachine kan bijvoorbeeld stuk gaan (dat kost gemiddeld 700 euro), waardoor je een nieuwe moet kopen.
Of een belangrijk - en duur - onderdeel van je auto moet worden vervangen. Nieuwe remschijven bijvoorbeeld kunnen zo tussen de 300 euro en 600 euro kosten. Dat moet je dan wel kunnen ophoesten als die twee pechgevallen tegelijkertijd gebeuren om dezelfde levensstandaard te behouden.
Tien procent sparen
Daarom adviseert het Nibud dat een alleenstaande in een huurhuis al gauw (meer dan) 5000 euro achter de hand moet houden.
Gezinnen met kinderen in een koophuis, met een auto zouden er goed aan doen minstens 10.000 euro spaargeld te hebben. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan dat anders zijn. Het Nibud adviseert maandelijks 10 procent van je netto inkomen te sparen.