Economie

Coronavirus zorgt voor historische piek in aantal ziekmeldingen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPCoronavirus zorgt voor historische piek in aantal ziekmeldingen
RTL

Het coronavirus heeft in Nederland gezorgd voor een historische piek in het aantal ziekmeldingen. De dagpiek was op de eerste dag nadat de scholen, kinderdagverblijven en horecabedrijven moesten sluiten. Toen werd er 80 procent meer verzuimd dan gebruikelijk is.

In plaats van het normale aantal van 10.000 tot 20.000 dat verzuimde, zagen arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare nu dat het aantal meldingen van verzuim ruimt 80 procent hoger lag. 

"Dat is een historisch hoog getal", zegt Jurriaan Penders, directeur van HumanCapitalCare. Penders ziet dat vooral in het midden- en kleinbedrijf (mkb) heel erg veel ziekmeldingen waren. "We hebben nog nooit zoveel verzuimmeldingen gehad als die maandag."

Zouden we vaker grieperig thuis moeten blijven?
Lees ook

Zouden we vaker grieperig thuis moeten blijven?

Helft meldingen heeft met corona te maken

De helft van het totaal aantal meldingen van 32.000 is coronagerelateerd. Dat betekent absoluut niet dat al die mensen ook Covid-19 hadden. "Er zitten veel mensen bij die een kuchje hebben. Die mensen mochten toen niet naar hun werk komen", zegt Penders. "Een deel van hen dacht echt dat ze het virus te pakken hadden, een deel bleef uit voorzorg thuis."

Daarnaast is er nog een grote groep mensen die wel kan werken, maar dat niet mag. "De groep met de snotneus komt normaal in geen enkele statistiek voor. Maar wie in een winkel werkt en nu lichte klachten heeft, moet ook thuisblijven."

Goede kant op 

Inmiddels zijn de ziekmeldingen weer bijna op het niveau dat normaal is voor deze periode. "Er waren veel ziekmeldingen uit angst en voorzorg", zegt Penders. Maar doordat zoveel mensen nu thuis werken, daalt het aantal meldingen. "Wie zich een paar weken terug ziekmeldde omdat ze een kuchje had, heeft tijdens het thuiswerken geen reden om zich ziek te melden."

De daling duidt er volgens de Arbodienst ook op dat de situatie begint de stabiliseren. "Het aantal herstelmeldingen loopt snel op. De hectiek is eraf, men raakt beter gewend aan de situatie."

Denk om de mentale gezondheid van werknemers

Hoewel het aantal ziekmeldingen de goede kant op gaat, maakt Penders zich wel zorgen over de psychische gezondheid van werkend Nederland. "Je ziet nu een soort schijnrust. Er moet echt hard gewerkt worden thuis. De balans tussen werk en privé is totaal anders en je moet je hele werk opeens anders organiseren."

Volgens Penders zijn veel mensen nu stressklachten aan het ontwikkelen. "Het lijkt misschien een redelijk relaxte tijd, maar er is nauwelijks tijd om je op te laden. Het aanpassen aan de huidige situatie kost erg veel energie, terwijl we als we straks weer 'gewoon' mogen werken ook gas moeten geven. Je moet nu juist zorgen dan werknemers psychisch niet overbelast raken", stelt Penders.

Werkgever moet gezondheid werknemer bevorderen

Volgens Penders is het aan de werkgever om zorg te dragen voor de psychische gezondheid van de werknemers. "De werkgever moet leiderschap tonen daarin. Je moet mensen aanspreken op hun gedrag, van ze vragen om goed onderscheid te maken tussen werk en privé. Je moet mensen er actief op wijzen om te gaan wandelen tijdens de lunch. Ikzelf stuur als directeur als het even kan geen mails na 19 uur 's avonds, of niet in het weekend. Dan breng ik mensen ook niet in de verleiding om tóch 's avonds te gaan mailen."

Daarnaast raadt Penders aan om niet te werken op een plek waar je ook moet ontspannen. "Als je werkt in de slaapkamer, gaat je lichaam vanzelf in werkstand als het eigenlijk moet uitrusten. Je waarneming vertroebelt dan."

Lees meer over
ArbonedArbeid