Vertrekken is betalen: 'Eindafrekening voor belastingontwijkende bedrijven'
Multinationals die uit Nederland willen verhuizen omdat ze van de dividendbelasting af willen zijn, moeten een eindafrekening krijgen. Een bedrijf dat zijn hoofdkantoor uit ons land weghaalt, om er in een ander land met een gunstiger belastingklimaat eentje te openen, moet dan alsnog belasting betalen over de zogeheten ‘uitgestelde winsten’. Dat vindt oppositiepartij GroenLinks, dat met een initiatiefwet komt.
Of, hoeveel en welke belastingen bedrijven in Nederland moeten betalen is een politiek omstreden onderwerp. Bedrijven willen graag zo min mogelijk belasting betalen, want dat is goed voor de winstgevendheid.
Goed voor de economie
Sommige politici willen daar graag aan meewerken, omdat winstgevende bedrijven meer mensen in dienst kunnen hebben en meer zaken kunnen doen met andere bedrijven. Dat is goed voor de economie.
"Het is eigenlijk doodeenvoudig: wie in Nederland winst maakt, betaalt daar in Nederland belasting over."
Linkse politieke partijen vinden dat juist oneerlijk. Als grote bedrijven veel winst maken moeten ze daar een deel van in de gezamenlijke schatkist storten, net zoals ‘gewone mensen’ ook een flink deel van hun inkomen aan belasting afdragen. Want met een goed gevulde schatkist kan de overheid veel meer maatschappelijke kwesties aanpakken.
Dividendbelasting
Een paar jaar geleden wilde het kabinet Rutte-III de dividendbelasting afschaffen. Als reden werd genoemd dat grote Nederlandse bedrijven als Unilever en Shell anders ons land zouden verlaten. Met hen een veel werkgelegenheid en bedrijvigheid.
Dat voorstel is uiteindelijk gestrand, waardoor bedrijven in ons land nog altijd dividendbelasting betalen. Of, preciezer gezegd: waardoor de aandeelhouders van die bedrijven nog altijd dividendbelasting betalen. De angst van Rutte is voor een deel werkelijkheid geworden.
Verenigd Koninkrijk
Unilever heeft namelijk inderdaad aangekondigd zijn hoofdkantoor uit Nederland weg te halen. Dat bedrijf wordt volledig Brits. Shell heeft dat in overweging. Het Verenigd Koninkrijk is een van de weinige landen zonder dividendbelasting. Daardoor loopt de Nederlandse staat in potentie veel belastinginkomsten over winstuitkeringen mis, terwijl de winst wel in Nederland gemaakt is.
Dat scenario wil GroenLinks voorkomen. "Het is eigenlijk doodeenvoudig: wie in Nederland winst maakt, betaalt daar in Nederland belasting over. Bij verhuizing naar het buitenland krijg je gewoon de eindafrekening."
750 miljoen euro
De eindafrekening is bedoeld voor bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro, die hun hoofdkantoor verplaatsen naar een land waar geen dividendbelasting wordt geheven. In essentie komt het wetsvoorstel dus neer op een poging Shell en andere multinationals hier te houden, zonder die bedrijven gunstige belastingregelingen aan te bieden.
"Terwijl meestal wordt geprobeerd bedrijven te paaien door hen belastingvoordelen te geven, gooit GroenLinks het nu over een andere boeg", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.
"De partij hoopt multinationals voor Nederland te behouden door te dreigen met een verhuisboete. Dan bedenken ze zich wel twee keer voor ze Nederland de rug toekeren, zo hoopt GroenLinks", legt hij uit. "En anders houdt de schatkist er in ieder geval nog een aardig bedrag aan over."