Bedrijven

Shell-topman Van Beurden: vertrek uit Nederland blijft optie

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPShell-topman Van Beurden: vertrek uit Nederland blijft optie
RTL

Als het aan Shell ligt, is de discussie over het afschaffen van de dividendbelasting nog niet voorbij. In een interview zet topman Ben van Beurden nog maar eens druk door te zinspelen op een eventueel vertrek uit Nederland.

"Je moet altijd blijven nadenken. Niets is permanent en natuurlijk kijken we naar het vestigingsklimaat", zegt hij in een uitgebreid interview met Het Financieele Dagblad. Het bedrijf heeft geen concrete plannen voor een verhuizing, maar blijft in z'n maag zitten met de Nederlandse dividendbelasting. 

'Beperkende factor'

"Het is geen acuut probleem op dit moment, maar het is wel een beperkende factor voor ons", zegt Van Beurden. Vanwege de dividendbelasting heeft Shell net als Unilever een duale bedrijfsstructuur, met twee hoofdkantoren en twee categorieën aandelen. Dat is omdat de Britse fiscus geen dividendbelasting rekent, waar de Nederlandse belastingdienst dat wel doet. Jaarlijks levert de belasting zo'n twee miljard euro op. 

Mails, bezoeken en praten met de benen op tafel: 15 jaar bedelen om afschaffing dividendtaks
Lees ook

Mails, bezoeken en praten met de benen op tafel: 15 jaar bedelen om afschaffing dividendtaks

Twee verschillende aandelen maken het ingewikkelder voor de bedrijven om overnames te doen, als zij de deal willen betalen met eigen aandelen. De twee bedrijven lobbyen al vijftien jaar voor het afschaffen van de dividendbelasting, in 2018 leek die lobby succesvol. Maar het voorstel ging na zware maatschappelijke kritiek alsnog van tafel, een van de grootste politieke nederlagen voor premier Rutte.

"Er is altijd gezegd door de overheid dat de dividendbelasting tijdelijk is en afgeschaft zal worden. Dat is alleen nooit gebeurd, maar wij blijven er voor", aldus Tim Kezer, woordvoerder van Shell. Uiteindelijk wil Shell er een oplossing voor, en daar blijft het bedrijf voor lobbyen. 

Unilever vertrekt

Unilever koos onlangs voor het Verenigd Koninkrijk, wat het einde betekent van het hoofdkantoor in Rotterdam. Het bedrijf zou eigenlijk juist naar Rotterdam komen, maar koos onder druk van aandeelhouders uiteindelijk toch voor Londen

De kans blijft dus bestaan dat ook een ander groot Nederlands bedrijf vertrekt. Bij Shell werken wereldwijd ongeveer 86.000 mensen, waarvan zo'n 10.000 in Nederland.

Het verlies van werkgelegenheid gebruikte premier Rutte ook altijd als argument voor het afschaffen van de dividendbelasting. Het besluit van Unilever om Brits te worden heeft overigens geen gevolgen voor de 2500 werknemers in Nederland. 

Lees meer over
Ben van BeurdenUnileverShellMinisterie van FinanciënDividendbelasting