Samen met Frankrijk

Nederland wil nu ook strenge aanpak techgiganten: 'Opbreken is mogelijkheid'

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPNederland wil nu ook strenge aanpak techgiganten: 'Opbreken is mogelijkheid'
RTL

Nederland trekt samen op met Frankrijk om techreuzen met veel macht aan te gaan pakken. De twee landen slaan de handen ineen om op Europees niveau strengere regels in te voeren.

Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) en haar Franse evenknie Cédric O hebben geschreven.

Plannen Europese Commissie

De Europese Commissie heeft zelf al grote plannen om ervoor te zorgen dat machtige techbedrijven in de toekomst minder makkelijk hun wil op kunnen leggen aan bedrijven en burgers. De ideeën van Keijzer en O borduren voort op de Europese voornemens.

Het gaat dat vooral om bedrijven die een platform hebben waar bedrijven en consumenten eigenlijk niet omheen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de appstores van Apple en Google. Maar ook de gigantische marktmacht van bedrijven als Facebook en Amazon zou aan banden gelegd moeten kunnen worden.

EU wil grote (tech)bedrijven nog harder aanpakken
Lees ook

EU wil grote (tech)bedrijven nog harder aanpakken

Nieuwe eisen

Nederland en Frankrijk pleiten er onder andere voor dat de techbedrijven het mogelijk maken om gegevens van klanten in een keer over te dragen aan een concurrent, zodat het makkelijker wordt om over te stappen. Ook zou het verboden moeten worden om de eigen diensten voor te trekken, waardoor gebruikers benadeeld worden.

Die eisen zouden moeten gaan gelden voor bestaande spelers op de markt. Aan nieuwe toetreders tot de Europese markt zouden al bij de poort eisen gesteld moeten worden. Een van de mogelijkheden is om verplicht te stellen dat techbedrijven alternatieven voor hun eigen dienst pro-actief aanbieden aan consumenten. 

Ferme taal

"Er moet eerder worden ingegrepen als een platform met een poortwachtersfunctie de markt daadwerkelijk verstoort. Ze belemmeren dan de toetreding van nieuwe bedrijven en beperken de keuzevrijheid van consumenten en ondernemers", schrijft Keijzer.

Opmerkelijk is dat ferme taal niet wordt geschuwd. Als de voorgestelde maatregelen niet afdoende zijn, ligt wat Keijzer betreft ook het opbreken van techgiganten op tafel. 'Het opbreken van deze bedrijven is geen absolute waarde, maar kan het uiteindelijke resultaat zijn' van een mededingingszaak, zegt Keijzer. Overigens voegt ze daaraan toe dat die mogelijkheid er in principe nu ook al is.

De druk op de grote techbedrijven wordt zo wel steeds verder opgevoerd. Vorige maand bracht een Amerikaanse parlementaire commissie ook al een vuistdik rapport naar buiten waarin wordt gepleit voor het opbreken van techreuzen.

Machtsmisbruik

Die commissie kwam tot de conclusie dat bedrijven als Google en Amazon positie misbruiken om concurrenten te benadelen. Zo zou Google via het besturingssysteem Android gegevens verzamelen over andere apps, om die informatie vervolgens te gebruiken om de eigen apps beter te maken.

Techbedrijven die in overlappende markten actief zijn, zouden daarom wat de commissie betreft gedwongen moeten kunnen worden om een deel van het bedrijf af te stoten.

Lees meer over
Mona KeijzerMinisterie van Economische Zaken en KlimaatGoogleAppleFacebookAmazonTechnologie