Tony's Chocolonely mist opnieuw financiële doelen

De Nederlandse chocoladeverkoper Tony's Chocolonely heeft afgelopen jaar zijn financiële doelstellingen gemist. In plaats van de nagestreefde 3,5 miljoen winst, bleef er slechts een kwart miljoen euro over onderaan de streep.
Dat blijkt uit de vanavond in de marge van een feestelijke online bijeenkomst gepresenteerde resultaten over het afgelopen boekjaar, dat eind september werd afgesloten.
Gemiste doelen
De omzet van Tony's Chocolonely steeg weliswaar flink, met bijna 27 procent tot 88,4 miljoen euro. Maar daarmee werd de ambitieuze doelstelling van een omzetgroei van 50 procent niet gehaald.
Ook viel de nettowinst flink tegen. Onderaan de streep resteerde namelijk slechts een plusje van 261.300 euro. Dat komt neer op een zeer magere nettowinstmarge van nog geen 0,3 procent.
Winststreven 3,5 miljoen
Dat is iets beter dan vorig jaar, toen de winst maar nauwelijks boven nul uitkwam. Maar veel slechter dan het streefgetal. Tony’s streeft namelijk naar een nettomarge van 4 procent. Op de omzet van ruim 88 miljoen had de chocoladeverkoper dus ruim 3,5 miljoen euro winst moeten maken.
De derde doelstelling - een brutomarge van 40 procent - haalde Tony's Chocolonely wel. Die bedroeg namelijk een royale 42,4 procent.
Niet in marmer
Overigens is de nagestreefde nettowinstmarge van 4 procent die dit jaar in het verslag wordt genoemd, niet in marmer gebeiteld.
Vorig jaar bleek uit de kleine lettertjes in de officiële jaarrekening dat er intern ook een margedoel circuleerde van 1,9 procent. In de minder makkelijk toegankelijke toelichting op de jaarrekening in de Kamer van Koophandel (KvK) stond zelfs een margecriterium van 0 procent.
Coronacrisis
De gevolgen van de coronacrisis bleven voor Tony’s Chocolonely's beperkt. De supermarkten waar het bedrijf veel repen verkoopt, konden openblijven en draaiden meestal goed. Weliswaar viel de omzet uit de winkels op luchthavens vrijwel geheel weg, maar aan de andere kant verdrievoudigde de online verkoop.
Ook vielen de reiskosten lager uit, omdat werknemers door de uitbraak van het virus nauwelijks meer konden reizen. "Al met al zijn wij erin geslaagd om het te redden afgelopen jaar", concludeert directeur en grootaandeelhouder Henk Jan Beltman in het verslag.
Omdat de winstdoelstelling niet is gehaald, keert Tony's Chocolonely geen dividend uit aan de aandeelhouders. "Bummer", schrijft Beltman, die bijna 43 procent van de aandelen in het chocoladebedrijf bezit.
Voor komend jaar belooft hij beterschap. "We gaan voor winstgevendheid." Ook voorspelt hij dat de resultaten dan weer zo goed zijn, dat de werknemers na twee jaar zonder 13e maand komend jaar weer wel zo'n bonus zullen ontvangen.
Tony's valt niet om
Hoewel de financiële prestaties van de chocoladeverkoper vorig jaar dus opnieuw tegenvielen, is de vermogenspositie van het bedrijf een stuk gezonder geworden.
Dankzij een kapitaalinjectie van tientallen miljoenen door twee nieuwe aandeelhouders in februari, blijkt de verhouding tussen het eigen vermogen en de schulden aanzienlijk te zijn verbeterd.
Zeer solide
Eind vorig boekjaar beschikte Tony's Chocolonely over een eigen vermogen van 3 miljoen euro op een balanstotaal van 29,6 miljoen. Dankzij de kapitaalinjectie door de nieuwe aandelhouders bedraagt het eigen vermogen nu 32,3 miljoen euro, op een balanstotaal van 62,5 miljoen.
De zogenoemde solvabiliteit steeg dus van een magere 10 procent naar een zeer solide 52 procent. Fans van Tony's hoeven dus niet te vrezen dat het bedrijf zomaar omvalt.