Check het zelf:

Eerste loonstrookje 2021: beetje erbij, onzeker voor hoelang

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPEerste loonstrookje 2021: beetje erbij, onzeker voor hoelang
RTL

De doorgaans sombere januarimaand kent voor werkenden in ieder geval één lichtpuntje. Door belastingveranderingen ziet het loonstrookje er volgend jaar ietsje florissanter uit. 

Fijn nieuws natuurlijk, maar hoelang ervan genoten kan worden, is onduidelijk, waarschuwen minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën). In de cijfers zijn de grote gevolgen van de coronacrisis niet goed te zien, schrijven de twee D66-bewindspersonen.

"Werknemers zien alleen een loonstrookje in januari als zij hun baan kunnen behouden", melden zij. Mensen die hun baan of opdrachten zijn verloren door de coronacrisis, zullen zich niet goed herkennen in de verwachtingen, aldus Koolmees en Vijlbrief. 

Pijn van de crisis komt bij klein gedeelte van de bevolking terecht
Lees ook

Pijn van de crisis komt bij klein gedeelte van de bevolking terecht

Modaal inkomen

Van degenen die wel een baan hebben, gaan de mensen met een modaal inkomen (35.000 euro bruto per jaar) er het meest op vooruit. Ook wie het minimumloon verdient, houdt netto bijna 2 procent meer over.

Naarmate het salaris stijgt, neemt het voordeel af, tot circa 1 procent bij een 3 keer modaal inkomen.

Check in onderstaand tooltje welke stijging jij op jouw loonstrookje kunt verwachten. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dat werkenden erop vooruitgaan, is te danken aan een verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf en een verhoging van de arbeidskorting en algemene heffingskorting. Dat zijn kabinetsmaatregelen waar met name lage en middeninkomens van profiteren.

Uitkeringen omhoog

Ook uitkeringsgerechtigden gaan erop vooruit, net als gepensioneerden met alleen AOW of hooguit een klein aanvullend pensioen.

De stijging van de lonen zal komend jaar naar verwachting beperkt zijn, als gevolg van de coronacrisis. Toch wordt ook daar een plusje voorzien, maar die zal niet zo groot zijn als dit jaar.

Van alle cao's die dit jaar zijn afgesloten, kwam de gemiddelde loonstijging uit op 2,9 procent, meldde De Nederlandsche Bank eerder deze week. Zo'n grote stijging zit er dit jaar niet in, verwacht de centrale bank. 

Inflatie

Tegenover het gunstigere loonstrookje staan ook hogere lasten als gevolg van inflatie. Volgens de jongste raming van het Centraal Planbureau wordt het leven volgend jaar 1 procent duurder

Lees meer over
Hans VijlbriefWouter KoolmeesMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidCPBDNBMinisterie van FinanciënLoonstrookSalarisArbeidsmarktInkomensongelijkheidZ link in bio