Marcel brengt de grote events weer terug: 'Wij bewijzen dat het veilig kan'
Weer naar een groot festival, concert of voetbalwedstrijd, zonder anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Marcel Elbertse van Fieldlab gelooft dat het kan en heeft nu eindelijk ook de politiek aan zijn zijde. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.
Ruim 500 mensen op een congres in coronatijd. Het voelde voor veel mensen onwerkelijk en fijn tegelijk. Ondernemer Marcel Elbertse had ook even een 'kippenvelmoment' toen hij dat vertrouwde beeld weer zag: honderden mensen bij elkaar die een leuke tijd hebben.
In het Beatrix Theater in Utrecht werd vorige week een van de acht Fieldlab-evenementen georganiseerd. Wie naar binnen wilde moest een negatieve coronatest laten zien en je temperatuur werd gemeten. De events worden opgezet om te zien of het kan: veilig een event organiseren in coronatijd.
Sensation en Formule 1
Het is een hoopvolle ontwikkeling voor veel ondernemers. De evenementenbranche ligt al bijna een jaar op zijn gat. Elbertse kan erover meepraten. Voor corona zorgde zijn bedrijf, The Support Group, voor de decors, hapjes en drankjes bij grote evenementen als Sensation, Sail en de Formule 1.
Maar in maart 2020 kwam alles stil te liggen. Perspectief was er niet. Gelukkig had zijn bedrijf ook een innovatieplatform dat nauw in contact stond met het ministerie van Economische Zaken. Van dat ministerie hoorde hij dat toenmalig minister Wiebes met getroffen ondernemers in gesprek wilde.
Events in de zomer
Samen met anderen uit de branche opperde hij het idee om in de zomer in de parken evenementen te gaan organiseren. Zo kon de jeugd worden beziggehouden en kon gelijk onderzocht worden hoe dat veilig zou kunnen. "Maar daar waren we nog wat voorbarig in. De politiek was er nog niet klaar voor", zegt Elbertse.
De verschillende takken van de evenementenbranche besloten het groter aan te pakken. Het plan: een professionele organisatie opzetten die zou gaan onderzoeken hoe er weer veilig festivals, concerten en voetbalwedstrijden konden plaatsvinden.
Lobby
Mensen uit de sportwereld, cultuur, zakelijke evenementen, ministeries en de wetenschap: allemaal zouden ze onder de naam Fieldlab gaan samenwerken om die grote events op te gaan zetten en te volgen.
Elbertse en collega's trokken met het plan langs vier ministeries: Volksgezondheid, Economische Zaken, Justitie en Onderwijs. Uiteindelijk boekte de lobby resultaat: in juni er kwam groen licht. Fieldlab mocht opgezet worden.
Groen licht
Vier maanden later, in oktober, volgde ook groen licht voor de concrete uitwerking van de plannen voor die evenementen.
En toen stond het grote coronamonster weer voor de deur. De besmettingen liepen op, veel ondernemers moesten de tent sluiten. De overheid durfde het opnieuw niet aan.
Frustrerend
Elbertse: "Er was ook een angst: die events mogen straks 500 mensen bij elkaar brengen, maar andere branches mogen nog niks. Hoe leggen we dat uit?"
Voor mensen uit de evenementenbranche zoals Elbertse was het hele proces op zijn zachtst gezegd even wennen. "Het was frustrerend dat het zo lang duurde. Normaal horen we dat er een event georganiseerd moet worden en gaan we gelijk aan de slag. En nu moesten we leuren en zeuren om het voor elkaar te krijgen."
Oplossing
Elbertse en zijn collega’s probeerden tijdens de gesprekken met de overheid te benadrukken dat het organiseren van de Fieldlab-evenementen geen risico was, maar juist een kans om weer open te gaan. "Wij zijn niet het probleem, wij zijn de oplossing. Door ons gaan meer mensen zich laten testen. Daardoor ga je weer naar een normale samenleving toe."
Misschien waren het de woorden van Elbertse, misschien was het iets anders. Maar de politiek stemde in december in. Maar voordat de slingers goed en wel waren opgehangen, was het feest alweer voorbij: de politiek trapte op de rem, vanwege de opkomst van de Britse variant van het virus.
Congres en cabaret
Na veel tegenslagen kwam eind januari dan eindelijk de definitieve 'ja'. En vorige week, bijna een jaar na de eerste gesprekken met het ministerie van Economische Zaken, was het zover: de eerste Fieldlab-evenementen werden werkelijkheid. Een congres met 500 man, Guido Weijers gaf een cabaretvoorstelling en enthousiaste fans gingen naar een voetbalwedstrijd tussen NEC en de Graafschap.
Elbertse mag het dan een lang proces hebben gevonden, hij is nu extra blij dat de overheid toch overstag is. "De politiek heeft lef getoond door het nu wel door te laten gaan."
Zes positieve testen
Maar het allerspannendste moet eigenlijk nog komen, legt de ondernemer uit. Met Fieldlab proberen ze aan te tonen dat je grote events kan organiseren zonder dat veel mensen elkaar besmetten. En nu is natuurlijk de grote vraag: zal dat ook blijken? En wat vinden het RIVM en het OMT straks van de onderzoeksresultaten?
Door de testen, voor en na een event, wordt er al een hoop ondervangen. Volgens Elbertse bleken er zes mensen die zich hadden aangemeld voor de Fieldlab-evenementen corona te hebben, terwijl ze geen klachten hadden. Zij mochten dus niet komen.
Besmetting
Maar het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat iemand die wel aanwezig is, na het event toch positief test, zoals een medewerker op het congres in Utrecht later besmet bleek te zijn. Er wordt nu onderzocht of die ook anderen heeft besmet.
Elbertse heeft er vertrouwen in: "Er wordt soms gedacht: als er een besmet persoon is gaat die 50.000 mensen besmetten, maar dat is niet zo. Er zijn niet zoveel contactmomenten en overdracht. Zelfs als er iemand aanwezig is die besmet is, is het risico heel laag. Wij bewijzen met deze evenementen dat het veilig kan."
Reactie
Het ministerie van Economische Zaken laat weten: "Het kabinet houdt bij besluitvorming over eventuele versoepelingen en de start van praktijktesten altijd rekening met de ontwikkelingen van het virus. Voornemens hiervoor zijn altijd onder voorbehoud: het moet veilig en verantwoord zijn en het epidemiologische beeld moet het toelaten. Dat voorbehoud bespreken we uiteraard met de organisatie."