Strijd om werelddominantie

Zuid-Korea pompt honderden miljarden in chipsector

Door RTL Z··Aangepast:
© Zuid-Korea pompt honderden miljarden in chipsector
RTL

De miljarden vliegen je om de oren in de chipsector. Met een investering van enkele honderden miljarden mengt Zuid-Korea zich in de strijd met onder meer China, Taiwan, de Verenigde Staten en Europa om de dominantie van de chiptechnologie. 

Met de donderdag gepresenteerde 'K-semiconductor Strategy' zullen ruim 150 bedrijven onder leiding van SK Hynix en Samsung nog dit decennium 510 biljoen won (372 miljard euro) steken in de ontwikkeling en productie van chips. Daarmee moet de toekomst van de voor Zuid-Korea belangrijkste industrie worden veiliggesteld.

De Koreaanse regering van president Moon Jae-in wil de industrie tegelijkertijd helpen met belastingvoordelen, lagere rentetarieven, soepelere regelgeving en een betere infrastructuur. Dat moet ertoe bijdragen dat Koreaanse chipfabrikanten hun achterstand op het gebied van geavanceerde chips inlopen.

Strijd tussen landen

"De chipindustrie is geëvolueerd naar een tijdperk van concurrentie tussen landen, dat verdergaat dan concurrentie tussen bedrijven", zei hij Moon bij de presentatie van de plannen op de bouwplaats van Samsungs nieuwe fabriek in Pyeongtaek. Het gebied moet uitgroeien tot 's werelds grootste chipproductiecomplex.

TSMC investeert 85 miljard in chips: ASML en ASMI profiteren
Lees ook

TSMC investeert 85 miljard in chips: ASML en ASMI profiteren

De investeringen zijn goed nieuws voor onder meer ASML, ASMI en Besi. De Nederlandse bedrijven maken machines die chipproducenten gebruiken om halfgeleiders te produceren. Omdat de Nederlandse toeleveranciers wereldwijd vooroplopen, kunnen bedrijven als Samsung niet om hen heen.

De aankondiging komt op het moment dat zowel de VS, China en Taiwan als de Europese Unie ook aankondigen hun halfgeleideractiviteiten te willen versterken. De huidige chiptekorten wereldwijd brachten de afhankelijkheid van een handvol Aziatische fabrikanten aan het licht. Ook zorgen de tekorten ervoor dat het herstel uit de crisis wordt vertraagd.

Zo maakte de Taiwanese chipproducent TSMC vorige maand bekend 85 miljard euro te steken in de sector. Enkele weken daarvoor meldde de Europese Commissie al dat de Europese productiecapaciteit in 2030 moet zijn verdubbeld tot 20 procent. Weer een maand eerder kondigde de Amerikaanse president Joe Biden een investeringsplan van 37 miljard euro aan.

Spanning tussen VS en China

Onder andere autofabrikanten en elektronicaproducenten worden door de tekorten geraakt. Zij zien zich gedwongen productieprocessen tijdelijk stil te leggen. De technologie is van fundamenteel belang voor baanbrekende ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie, autonome voertuigen en slimme toepassingen in huizen.

Zuid-Korea is net als Nederland een bondgenoot van de VS en een belangrijke exporteur naar China. De opgelopen spanning tussen die twee landen maakt dat de Koreanen uiterst voorzichtig moeten opereren om geen van twee voor het hoofd te stoten, terwijl het zijn productiecapaciteit opvoert.

Halfgeleiders zijn goed voor het grootste gedeelte van de Zuid-Koreaanse export. Volgens het ministerie van Handel, Industrie en Energie moet met de uitvoer van chips tegen 2030 omgerekend 165 miljard euro zijn gemoeid. Dat betekent een verdubbeling in vergelijking met nu.

Lees meer over
Moon Jae-inSamsungSK HynixASMLKunstmatige intelligentieZuid-Korea

Laatste video's van RTL Nieuws

01:07
'Als Trump blijft, stort hier een hele regio in': Duitse wijnboeren in nood
Importheffingen

'Als Trump blijft, stort hier een hele regio in': Duitse wijnboeren in nood

  1. 02:00
    Yeşilgöz: harde toon blijft als ik de noodzaak zie
    RTL Nieuws

    Yeşilgöz: harde toon blijft als ik de noodzaak zie