NN trekt geboorteverlof voor alle soorten partners gelijk: 'Heel waardevol'
Vanaf deze maand maakt het bij verzekeraar NN niet meer uit wat voor gezinsvorm je hebt: het verlof na de komst van een kind wordt voor iedereen gelijk.
Dat is vooral goed nieuws voor zogenoemde regenbooggezinnen. Denk bijvoorbeeld aan twee vaders met een draagmoeder of meeroudergezinnen.
Problemen voor wensouders
Wettelijk vallen zij vaak buiten de boot na de geboorte van een kindje. Neem een homostel dat via een draagmoeder een kindje krijgt. Als de draagmoeder getrouwd is, dan kan geen van de wensvaders geboorteverlof krijgen.
Als de draagmoeder niet getrouwd is, kan een van de vaders het kind erkennen. Hij krijgt dan partnerverlof, maar de andere vader moet alsnog gewoon aan het werk.
En diezelfde problemen ondervinden meeroudergezinnen. Bijvoorbeeld twee stellen van hetzelfde geslacht, die samen een kind opvoeden. In dat geval krijgen alleen de twee biologische ouders verlof na de geboorte, de twee andere ouders niet.
'Alle kinderen hebben recht op hechting'
Niet meer van deze tijd, vindt NN. Volgens een woordvoerder horen de alternatieve gezinssamenstellingen bij de huidige maatschappij, en als 'moderne werkgever' wil de verzekeraar iedereen gelijk behandelen.
Bovendien laat NN weten dat 'alle kinderen recht hebben op hechting en binding binnen het gezin, ongeacht de samenstelling van het gezin'.
Zes weken
In de praktijk betekent dat dus dat alle bij NN werkzame ouders, ook als die volgens de wet geen ouder zijn, recht hebben op partnerverlof. Dat wil zeggen dat zij na de geboorte van het kind zes weken verlof kunnen krijgen, evenveel als de vader in een traditioneel gezin.
'Heel waardevol'
Voor Paul Schuiling, werkzaam bij NN, is het besluit fantastisch nieuws. Hij en zijn partner proberen al 5,5 jaar een kindje te krijgen, maar de weg daarnaartoe is hobbelig.
Inmiddels hebben ze 11 embryo's ingevroren bij een Canadees bedrijf, omdat het in Nederland niet mogelijk bleek. Hoewel het nog niet is gelukt, weet hij zeker dat er een kindje gaat komen.
Met de wettelijke regels die er nu zijn, zou in ieder geval een van de twee in die situatie direct weer aan de slag moeten. "Ik hoop dat dit voor andere bedrijven en de politiek ook weer iets is om het goed te regelen. Anders hebben wij straks een kindje, en dan moeten wij meteen weer werken en moet het kindje meteen naar de kinderopvang. Dat is geen wenselijke situatie."
Hij is er dan ook 'heel blij mee' dat zijn werkgever deze stap zet, zodat hij zeker niet in die situatie terecht komt. "Dit is een steuntje in de rug om dit traject te gaan voltooien. Anders had ik onbetaald verlof op moeten nemen. Als een werkgever daar niet in mee wil, ga je dan niet naar Canada toe om je kindje op te halen? Moet je ontslag nemen? Dit is heel waardevol voor mij", zegt Schuiling.
Zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, geboorteverlof: hoe zit het ook alweer?
Een vrouw die een kind krijgt heeft recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dat betekent dat de vrouw maximaal zes weken voor de uitgerekende datum met verlof kan, en na de geboorte minimaal 10 weken geboorteverlof krijgt.
Als je korter dan 6 weken voor de geboorte met verlof gaat, krijg je die weken er na de geboorte bij.
Voor partners ligt dat anders. De partner, mits diegene het kind heeft erkend, heeft wettelijk recht op 1 week doorbetaald geboorteverlof. Ook kan hij of zij nog 5 weken aanvullend geboorteverlof krijgen. In principe krijg je dan 70 procent doorbetaald, hoewel werkgevers ook meer mogen geven.
Het aanvullend verlof mag binnen een halfjaar na de geboorte worden gebruikt.