Triodos denkt aan beursgang: 'Moeten ze wel netter omgaan met beleggers'
De Amsterdamse beurs is binnenkort mogelijk een bank rijker. Triodos, de bank die zich richt op duurzaamheid, wil meer geld ophalen. Bijvoorbeeld door naar de beurs te gaan. Maar dan moeten ze de boel wel iets beter op orde hebben, vinden experts.
Geld ophalen bij investeerders deed Tridos de afgelopen jaren al. Het gaf certificaten uit, een soort van aandelen. Daarmee kregen beleggers een stukje van de bank in handen. In totaal ving de bank op deze manier 1,2 miljard euro.
Begin dit jaar legde Triodos die handel ineens stil. De vraag naar certificaten was ingestort en veel beleggers probeerden van hun stukken af te komen.
Er mocht niet meer gekocht, maar ook niet meer verkocht worden. Volgens de bank vanwege 'aanhoudende onzekerheid rond de coronapandemie'. Tot grote onvrede van beleggers.
De handel ligt nog altijd stil en topman Jeroen Rijpkema denkt dat dat nog wel tot het einde van het jaar zo zal zijn. Volgens de bestuurder 'erg onwelkom' voor investeerders, dat ze hun certificaten niet kunnen verkopen.
Eind september kijkt de bank hoe ze het probleem gaan oplossen. Een mogelijkheid is om geld op te halen met een beursgang. Mogelijk wordt een deel van de opbrengsten dan gebruikt om de certificaten terug te kopen.
Met open armen
"Elk nieuw beursbedrijf verwelkomen we in principe met open armen", zegt Errol Keyner. Hij is adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters. "Maar het is niet netjes hoe ze deden tegen de certificaathouders."
Juist van een partij als Triodos verwacht je meer, zegt Keyner. "Een die zich keert tegen de concurrentie. Tegen andere banken met hoge bonussen, die investeren in verkeerde bedrijven. Die moet zelf het goede voorbeeld geven en beter omgaan met beleggers."
De beleggersclub vond eerder al dat Triodos haar eigen achterban van duurzame beleggers in de kou liet staan. Beleggers die volgens de VEB mogelijk minder snel zullen kiezen voor duurzame beleggingen. Het riep de directie op het matje.
Geen boeven
Het zijn volgens Keyner 'geen boeven', maar hij hoopt dat ze als beursbedrijf de boel beter op orde hebben. "Ze werken in een goede sector, dat juichen we toe. Maar zaken als de certificaten moeten tot het verleden behoren, anders kan je niet serieus genomen worden als beursbedrijf."
Iets waar Stan Westerterp van Bond Capital Partners het mee eens is. Hij begrijpt dat Triodos kiest voor de Amsterdamse beurs. Ze kunnen zo makkelijker aan geld komen, er kunnen makkelijker aandelen uitgegeven worden en de bank is wat flexibeler.
Allergisch
"Maar dat ze ineens besloten om de handel in certificaten stil te leggen, daar ben ik echt allergisch voor. Dat gebeurde dus, een bijzonder pijnlijk moment."
Hij vraagt zich ook af wie een aandeel Triodos gaat kopen. "Ja, het is de eerste duurzame bank op de Amsterdamse beurs. Alleen is het niet de enige bank."
"Het groene sausje zal beleggers wel gaan aanspreken."
Daar zit volgens de analist het probleem. "De basis voor beleggen in een bank blijft hetzelfde. Goedkoop inlenen, duurder uitlenen. Beleggers zullen je gewoon op je acties beoordelen. Hoe staat je bank ervoor, hoeveel dividend kan je uitlenen. Dat gaan ze ook bij Triodos doen."
Toch denkt hij dat 'het groene sausje' wel wat beleggers zal aanspreken. Een aantal mensen zal aandelen kopen. En mogelijk gebeurt die beursgang wel op een bijzondere manier.
SPAC
Westerterp denkt aan een SPAC. Een leeg fonds dat naar de beurs gaat, gevuld met geld van beleggers. Zij kopen een bedrijf op, dat dus vervolgens dus automatisch een beursnotering krijgt.
"Zou me echt totaal niet verbazen als het zo gaat. Inmiddels zijn er genoeg op de beurs. Een groene bank klinkt toch goed voor de achterban van zo’n fonds."
Een andere analist, die liever anoniem wil blijven, denkt dat Triodos van waarde kan zijn op de beurs. Hij zegt dat veel klanten zich ermee verbonden voelen. "Zeg nou zelf, dat is knap. Dat hebben klanten van andere banken niet."
Ook denkt hij dat de beleggers uiteindelijk naar meer kijken dan de omzet of winst van de duurzame bank en dat het 'logisch' is als ze stoppen met de certificaten en zich voortaan richten op aandelen.
De financiële prestaties waren in de eerste zes maanden goed.
- De inkomsten stegen, naar bijna 166 miljoen euro. Dat was in dezelfde periode een jaar geleden 143,6 miljoen euro.
- De winst kwam uit op 27,7 miljoen euro (dat was een jaar eerder 5,7 miljoen)
- Meer klanten vertrouwden hun geld toe aan de bank. Het zogeheten vermogen onder beheer nam met bijna 2,5 miljard euro toe. In totaal heeft Tridos nu 22,7 miljard euro onder haar hoede.