Bijna kwart bedrijven verwacht tot 2100 niet klimaatneutraal te zijn
Meer bedrijven denken vóór 2030 nog hun CO2-uitsoot tot nul of bijna nul te kunnen afbouwen, maar tegelijkertijd zijn er ook heel wat bedrijven die denken daar niet vóór het jaar 2100 in te zullen slagen.
Dat blijkt uit het rapport 'Uitkomsten Nederlandse Innovatie Monitor 2021', dat in opdracht van Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA werd uitgevoerd.
Van de Nederlandse bedrijven zegt 55 procent dat ze uiterlijk in 2030 vrijwel klimaatneutraal willen zijn. Dat is meer dan de 48 procent van vorig jaar.
2047
Tegelijkertijd zijn er ook heel wat bedrijven die juist somberder zijn geworden. Zo verwacht nu 22 procent (tegen 33 procent vorig jaar) dat ze tussen 2031 en 2050 klimaatneutraal zullen zijn. Het aandeel van bedrijven dat vreest dat ze zelfs nog minstens de komende 79 jaar, tot 2100, het klimaat zullen belasten stijgt van 13 procent vorig jaar tot 22 procent nu.
Het gemiddelde jaar waarin bedrijven denken hun ecologische voetafdruk volledig of bijna volledig te hebben afgebouwd stijgt zelfs, van 2045 naar 2047.
'Zorgelijk'
Dat meer dan één op de vijf bedrijven in ons land denkt in ieder geval nog deze eeuw het milieu te zullen vervuilen noemt professor Henk Volberda, onderzoeksleider en hoogleraar strategie & innovatie aan de UvA, 'een zeer zorgelijke ontwikkeling'.
Bedrijven die denken dat het ze nog deze hele eeuw niet zal lukken om klimaatneutraal te worden zullen dat uiteindelijk toch moeten worden, verwacht Volberda, 'anders zullen ze het loodje leggen'.
Voor welk deel van de bedrijven dat denkt de komende bijna 80 jaar voor vervuiling te zullen blijven zorgen dit geldt, kan hij niet inschatten. "Dit hangt natuurlijk ook af van hoe snel de overheid meer stringente wetgeving invoert op het gebied van milieu en duurzaamheid."
'Kop in het zand'
Bedrijven die wél denken vrij snel klimaatneutraal te zullen zijn, zijn meer met de toekomst bezig en steken niet hun kop in het zand, aldus Volberda. Zij hebben volgens de hoogleraar veel meer een lange termijn planningshorizon en investeren meer in R&D, ict en hun personeel.
Bedrijven die denken niet voor het jaar 2100 klimaatneutraal te zijn, richten zich volgens de professor alleen op de korte termijn en plannen amper vooruit. Deze achterblijvers zijn tijdens de coronacrisis juist minder gaan investeren in hun personeel, R&D en ict, zegt Volberda
Toch zijn veel bedrijven wel bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), maar het gaat ze dan eerder om onder meer de ontwikkeling van het personeel en gezondheidsprogramma's voor hen.
Winst vaak het belangrijkst
Voor Nederlandse bedrijven is het maken van winst vaak het belangrijkste. 45 procent van hen geeft dat als belangrijkste drijfveer. Voor slechts 21 procent hebben ethische beweegredenen prioriteit.
Volberda concludeert dan ook dat 'de schade aan mens en natuur vaak nog niet wordt gemeten, en er nog relatief weinig bedrijven zijn met een gecertificeerd milieubeheerssysteem'.