Poetin zet door: gas vanaf morgen betalen in roebels
De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend waarin staat dat buitenlandse kopers vanaf 1 april in roebels moeten betalen voor Russisch gas. Contracten worden stopgezet als deze betalingen niet worden gedaan.
Dat gebeurt als kopers niet voldoen aan de eis om speciale rekeningen te openen om valuta te wisselen in roebels en zo te betalen, stelt Poetin.
Het ministerie van Economische Zaken stelt in een reactie niks te veranderen aan het sanctiepakket voor Rusland. "Dat betekent dat bedrijven niet aan roebels kunnen komen om daarmee te betalen."
Op dit moment is onduidelijk of de speciale rekeningen een manier kunnen zijn om toch in euro's te betalen terwijl de Russen roebels ontvangen.
Eerder nog geruststelling
De uitspraken die Poetin deed tijdens een persconferentie zijn opmerkelijk. Eerder lieten Frankrijk en Duitsland nog weten dat het Kremlin had toegezegd dat Europese landen gas kunnen blijven afrekenen in euro's.
"Poetin zei dat de huidige contracten van kracht blijven", zei de Italiaanse premier Mario Draghi na een telefoongesprek met Poetin.
Onvriendelijke landen
Poetin eiste vorige week betaling in roebels van 'onvriendelijke' landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland wegens de oorlog in Oekraïne, zoals EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk.
Veel westerse landen en bedrijven veroordeelden de eis om gas in roebels af te rekenen, waaronder ook Nederlandse energiemaatschappijen. Duitsland bestempelde de stap als contractbreuk, omdat eerder was afgesproken af te rekenen in euro's of dollars.
Afhankelijk
De Europese Unie is voor zo'n 40 procent van zijn aardgas afhankelijk van Rusland.
De Verenigde Staten gaan nog dit jaar minimaal 15 miljard kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) meer leveren dan vorig jaar. Met de extra leveringen willen de VS de landen van de Europese Unie helpen minder afhankelijk te worden van Rusland.
Noodplan
In Duitsland werd gisteren de eerste fase van een gasnoodplan afgekondigd. Die waarschuwingsfase geldt als voorzorgsmaatregel vanwege mogelijke leveringsproblemen van gas.
Als er aanleiding toe is, kan dan worden ingegrepen om de leveringszekerheid te waarborgen. Hoewel er nu genoeg gas is, moeten alle gebruikers zuiniger gaan doen. Dat gaat niet alleen om bedrijven, maar ook om huishoudens.
Als er echt een tekort komt, dan kunnen delen van de Duitse industrie worden afgesloten zodat er genoeg gas is voor huishoudens.
De Nederlandse regering was gisteren niet van plan een vergelijkbaar noodplan in werking te laten treden. Wel start er dit weekend een campagne waarin mensen worden opgeroepen zuinig om te gaan met energie