Experts waarschuwen

Helemaal geen gas uit Rusland? 'Europa moet zich op ergste voorbereiden'

Door RTL Z··Aangepast:
© AFPHelemaal geen gas uit Rusland? 'Europa moet zich op ergste voorbereiden'
RTL

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt Europa. Het continent moet zich onmiddellijk voorbereiden op het volledig stilleggen van gasleveringen uit Rusland. Regeringen moeten maatregelen treffen en consumenten moeten zuinig zijn, luidt het advies.

Rusland nam in de afgelopen weken al maatregelen. En draaide de gaskraan naar Nederland deels dicht. Dat gebeurde ook bij andere Europese landen, waaronder Italië en Duitsland.

En dat kan een voorbode zijn voor erger, zegt IEA-directeur Fatih Birol in gesprek met de Financial Times (FT). "Europa moet zich klaarmaken voor het feit dat de weg naar Russisch gas compleet wordt afgesneden", zegt Birol.

Russen draaien gaskraan verder dicht, prijs schiet omhoog
Lees ook

Russen draaien gaskraan verder dicht, prijs schiet omhoog

'Kerncentrales open houden'

Hij dringt aan op maatregelen van regeringen: de vraag moet omlaag, consumenten moeten minder gas verbruiken. En kerncentrales moeten openblijven ook al zijn ze verouderd, vindt hij.

"Hoe dichter we bij de winter komen, hoe beter we de Russische bedoelingen begrijpen", zegt Birol. Rusland zou Europa willen dwarsbomen als het gaat om het aanvullen van die voorraden voor het komende koude seizoen. Gas is macht.

Kolencentrales op volle toeren

Nederland kiest om die reden voor kolen. De kolencentrales mogen voorlopig weer op volle kracht draaien om elektriciteit op te wekken en zo  gasreserves verder aan te vullen. Ook Duitsland nam nieuwe noodmaatregelen en liet deze week weten een volgende 'alarmfase' in te gaan.

Kolen en besparingen zijn ook hier aan de orde. Duitsland is een van de grootste Europese afnemers van Russisch gas.

Zorgen over de winter

Volgens Tweede Kamerlid en energie-expert Henri Bontenbal (CDA) is het voor nu nodig dat de kolencentrales harder draaien. Ook hij maakt zich zorgen over de aanstaande winter: "We zijn nog niet goed genoeg voorbereid en het kat- en muisspel met Rusland gaat de komende maanden nog wel door", zegt hij tegen RTL Z.

Alles dat we aan Russisch gas kunnen besparen is daarom welkom. "Het is niet de verwachting dat dit de laatste keer zal zijn", zegt hij over de toekomst van het conflict met Rusland.

Het grote nadeel is natuurlijk de klimaatschade, al wordt er volgens de kenner juist ook minder uitgestoten vanwege de hoge energieprijzen op dit moment. "Beter is natuurlijk als we deze crises niet hadden gehad." Zowel de klimaat- als energiecrisis moeten zoveel mogelijk samen worden aangepakt, vindt Bontenbal.

'Enige oplossing'

Een gegeven dat ook het energieagentschap aanstipt. De instantie becijferde woensdag dat de internationale investeringen in hernieuwbare energiebronnen zoals die uit zon en wind, groeien.

Maar het is nog lang niet genoeg om deze energiecrisis of die van het klimaat echt aan te pakken. Alleen een enorme toename kan ervoor zorgen dat dat gebeurt, zegt Birol. Het is volgens hem 'de enige oplossing.'

Lees meer over
Internationaal Energie AgentschapGasEnergiecrisisEnergieDuitslandNederlandRusland