Shell bouwt groene waterstoffabriek in Rotterdam
Shell gaat een fabriek voor de productie van waterstof neerzetten op de Rotterdamse Maasvlakte, die volledig moet gaan draaien op windenergie. De Holland Hydrogen 1 is volgens het concern de grootste hernieuwbare waterstoffabriek van Europa. In 2025 moet hij af zijn.
Dat maakt Shell vandaag bekend. Waterstof maak je door water te splitsen in waterstof en zuurstof. Als je daarvoor groene energie gebruikt, dan komt er geen CO2 vrij en wordt gesproken over groene waterstof.
De energie die nodig is om waterstof te maken komt van windpark Hollandse Kust dat deels eigendom is van Shell.
Vervangt deels 'grijze' waterstof
Shell gaat de groene waterstof uit de waterstoffabriek gebruiken voor de raffinaderij in de Rotterdamse haven, even verderop. Daarmee kan een deel worden vervangen van de 'grijze' waterstof die nu nog wordt gebruikt.
Grijze waterstof wordt gemaakt met energie die is opgewekt met fossiele brandstoffen, zoals steenkool en aardgas. De productie daarvan vervuilt het milieu dus wel.
Benzine en diesel blijven wel milieu vervuilen
De benzine, diesel en kerosine die in de raffinaderij worden geproduceerd vervuilen overigens het milieu ook, alleen voor de productie ervan wordt een deel van de milieuvervuiling verminderd.
Shell maakt geen financiële details bekend over de bouw van de fabriek die 60.000 kilo hernieuwbare waterstof per dag gaat produceren.
Eemshaven
Shell is niet het enige energiebedrijf dat bezig is met groene waterstof in ons land. Gisteren kreeg het Duitse energieconcern RWE een vergunning voor de bouw van een groene waterstoffabriek in de Eemshaven, in het noorden van Groningen.