180 euro per megawattuur

EU: er komt een prijsplafond voor gas ondanks bezwaren Nederland

Door RTL Z ··Aangepast:
© Paul le ClercqEU: er komt een prijsplafond voor gas ondanks bezwaren Nederland
RTL

De EU-ministers van energie zijn het eens geworden over een prijsplafond voor gas. Dat moet de energierekening voor inwoners en bedrijven in de EU voor gas betaalbaar houden.

Het gaat om een maximum van 180 euro per megawattuur per 15 februari. Deze prijs geldt voor de groothandelsbeurs. Het plafond komt echter pas in stelling als de gasprijs drie dagen of langer boven de limiet uitkomt, zeggen EU-bronnen. Met het plafond hoopt de EU dat energiebedrijven lagere prijzen kunnen rekenen aan de consumenten doordat ze minder hoeven te betalen om gas in te kopen.

Momenteel ligt de prijs op ongeveer 110 euro per megawattuur. Tussen juli en oktober was die echter hoger dan 180 euro.

Nederland was tegen de komst van het Europese prijsplafond, maar de andere EU-landen hebben het plan doorgedrukt. Nederland vreest dat gasleveranciers Europa inruilen voor beter betalende klanten buiten Europa als de EU de prijs aan banden legt. Minister Rob Jetten steunde het plan daarom maandag in Brussel niet, maar onthield zich van stemming. Hongarije stemde als enige tegen. Zwaargewicht Duitsland, dat lang het verzet tegen het prijsplafond aanvoerde, steunde het plan wel.

Blijf jij onder het prijsplafond voor energie? Zoek het hier op
Lees ook

Blijf jij onder het prijsplafond voor energie? Zoek het hier op

Oekraïne

De regeringen van de 27 landen van de Europese Unie (EU) praten al langere tijd of er er een prijsplafond voor gas moet komen. De gasprijs is sinds de Russische inval in Oekraïne flink gestegen en daardoor moeten consumenten en bedrijven vaak veel meer betalen voor gas.

De hoge gasprijs zorgt voor een hogere inflatie, mede doordat de gasprijs steeds meer doorsijpelt in de prijs van andere producten, zoals die voor levensmiddelen.

Onenigheid

Eerder konden de EU-ministers van Energie het niet eens worden. De Europese Commissie stelde vorige maand voor om een maximumprijs van 275 euro per megawattuur voor, maar de meeste landen vonden dat te hoog. Het plafond zou op die manier zelfs met de prijsrecords van afgelopen zomer niet zijn gehaald. Later werd over een lagere maximumprijs gesproken.

Het viel niet mee om alle landen op één lijn te krijgen. Een meerderheid was voor, met bijvoorbeeld Spanje en België als fervente voorstanders. Maar Nederland, Duitsland een Oostenrijk hadden hun bedenkingen bij dit ingrijpen in de markt.

Prijsplafond

Er was toch al een prijsplafond? Dat klopt maar het nu afgesproken Europese prijsplafond staat los van het Nederlandse prijsplafond op gas en stroom dat op 1 januari ingaat. Het Europese plan gaat over de groothandelsprijs, terwijl het Nederlandse prijsplafond het bedrag betreft dat huishoudens aan hun energieleverancier betalen. Wel dalen door de komst van het Europese prijsplafond mogelijk ook de tarieven voor consumenten.

Leveringszekerheid

Nederland vindt vooral de leveringszekerheid belangrijk. En bij een prijsplafond bestaat het gevaar dat leveranciers hun gas duurder gaan verkopen buiten de EU, als ze daar een hogere prijs kunnen krijgen.

Volgens Jetten zijn er nu afspraken gemaakt dat het correctiemechanisme 'wordt uitgezet' zodra dat het geval is, zei hij vorige week.

Gezamenlijke inkoop

Nu er een overeenkomst is over het prijsplafond voor gas, worden ook andere maatregelen ingezet die de energiecrisis moeten verlichten.

Over de gezamenlijke inkoop van gas en het versnellen van de vergunningen voor hernieuwbare energie waren de ministers het al eens.

In deze video zie je hoe het komt dat de energietarieven stijgen, terwijl de gasprijs juist is gedaald: