Maximumtarief voor warmtenet stijgt fors vanwege hogere gasprijs
De maximale prijs die energieleveranciers mogen vragen aan klanten die zijn aangesloten op een warmtenet stijgt vanaf 1 januari met 87 procent. Toch profiteren de meeste afnemers in 2023 van het energieprijsplafond, waardoor zij juist een korting krijgen op hun energierekening.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) berekent ieder jaar de maximale tarieven die leveranciers van warmtenetten mogen rekenen aan hun klanten. Warmteleveranciers mogen van de toezichthouder niet te veel winst maken, aangezien consumenten niet kunnen overstappen.
Het maximumtarief voor warmte in 2023 is vastgesteld op 90,91 euro per gigajoule. Fors hoger dan het huidige tarief van maximaal 48,60 euro per gigajoule. Ter vergelijking: 1 gigajoule komt overeen met 31,6 m3 aardgas, waarmee de meeste Nederlandse huizen worden verwarmd.
De verhoging is niet geheel verrassend. De prijs voor warmte is namelijk deels gekoppeld aan de gasprijs. Het idee daarachter is dat huishoudens die gebruik maken van een warmtenet niet fors meer betalen dan huishoudens die anders verwarmd worden.
Prijsplafond
Voor komend jaar is er nog wel die veelbesproken compensatie. In heel 2023 geldt een prijsplafond op gas, stroom en ook stadsverwarming voor huishoudens en andere kleinverbruikers. De prijs- en verbruiksplafonds voor warmtenetgebruikers zijn vastgesteld op 47,38 euro per gigajoule tot een verbruik van 37 gigajoule. Volgens een woordvoerder van ACM gebruikt zo'n 80 procent van de huishoudens niet meer dan 37 gigajoule.
ACM vraagt leveranciers ook om hun tarieven alleen te verhogen als dat nodig is. Eind november maakte Vattenfall alvast bekend dat hun tarief volgend jaar stijgt naar 76,45 euro per gigajoule, een verhoging van 94 procent.
Het kabinet maakte eerder vanmiddag bekend dat het prijsplafond er definitief komt per 1 januari. De uitwerking liet lang op zich wachten vanwege de vrees voor buitensporige winsten van energieleveranciers. Die zouden hun prijzen kunnen verhogen en zo meeprofiteren van de subsidie omdat de overheid het verschil toch wel betaalt.
Om dat te voorkomen, is nu bedacht dat de winstmarge van energieleveranciers niet hoger mag zijn dan de gemiddelde marge over de afgelopen jaren.
Kritiek op koppeling
Door de huidige energiecrisis zwelt de kritiek op de koppeling met de gasprijs aan. Dit omdat de tarieven voor mensen met een warmtenet hard meestijgen met de hogere gasprijzen, terwijl de warmte zelf vaak veel goedkoper wordt opgewekt.