Meer dan vorig jaar

Vuurwerk zorgde voor zeker 10 miljoen euro schade

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPVuurwerk zorgde voor zeker 10 miljoen euro schade
RTL

Een paar dagen geleden ging voor 110 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in. Nu verzekeraars de eerste balans hebben opgemaakt, blijkt dat de knallers en pijlen voor zeker 10 miljoen euro aan schade hebben veroorzaakt bij particulieren. Het gaat dan onder andere om beschadigde huizen en uitgebrande auto's.

Dat schadebedrag is hoger dan in de afgelopen twee coronajaren, blijkt uit cijfers van branchevereniging Verbond van Verzekeraars. Het definitieve schadebedrag voor de afgelopen jaarwisseling wordt in de zomer van 2024 bekendgemaakt.

De eerste schatting betreft bijvoorbeeld schade aan huizen door knalvuurwerk of brand als gevolg van vuurwerk. Ook onder meer uitgebrande auto's en scooters tellen hierbij mee.

Harde wind

De totale verzekerde schade ligt veel hoger, geeft het Verbond van Verzekeraars aan. Zo zijn er ook medische kosten door vuurwerk en op zakelijke verzekeringen. De branden in een voormalige kerk in Veghel, een eendenfokkerij in Ermelo en scholen in Amsterdam en Utrecht zijn bijvoorbeeld goed voor miljoenen euro's schade, maar zijn niet in de eerste schatting opgenomen.

Volgens directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars is de schade onder meer door de harde wind afgelopen weekeinde hoger uitgevallen. Daardoor was vuurwerk minder voorspelbaar. "Daarnaast is er enorm veel illegaal vuurwerk geïmporteerd."

Vuurwerkschade opgelopen? Dit dekt je verzekering (en dit niet)
Lees ook

Vuurwerkschade opgelopen? Dit dekt je verzekering (en dit niet)

Stichting Salvage, die eerste hulp verleent bij brand namens verzekeraars, is afgelopen jaarwisseling voor 105 meldingen uitgerukt. Dat is ruim een derde meer dan vorig jaar, maar vergelijkbaar met de jaren vóór de coronacrisis. Bij de helft van deze branden (53) speelde vuurwerk een rol.

Opvallend is volgens de stichting dat bij 10 van de 53 meldingen smeulend vuurwerk de oorzaak was van de brand, dus vuurwerk dat niet goed was uitgemaakt na het afsteken.

Minder schade tijdens corona

Tijdens de afgelopen twee jaarwisselingen bevond Nederland zich nog volop in de coronacrisis. In die jaren gold een landelijk vuurwerkverbod. Desondanks was er ook toen sprake van een miljoenenschade. Het ging het om zo'n 9 miljoen euro (2021/2022) en 5,2 miljoen euro (2020/2021). In de jaarwisseling van 2019 naar 2020, de laatste voor de coronacrisis, was er uiteindelijk voor 16,3 miljoen euro schade.

Vuurwerkverbod

Afgelopen oud en nieuw gold in twaalf Nederlandse steden een vuurwerkverbod, zoals in Nijmegen, Haarlem en Amsterdam. Dat weerhield mensen er niet van om flink te knallen. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland ging er voor 110 miljoen euro aan legaal vuurwerk over de toonbank. Daar komt het knal- en siervuurwerk nog eens bij dat mensen illegaal in bijvoorbeeld België hebben gekocht.

Veel Belgen zijn dat vuurwerktoerisme inmiddels spuugzat, zie je in onderstaande video:

Lees meer over
Verbond van VerzekeraarsVuurwerkVuurwerkverbodIllegaal vuurwerk