Grote reorganisatie

Philips schrapt 6000 banen, waarvan 1100 in Nederland

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPPhilips schrapt 6000 banen, waarvan 1100 in Nederland
RTL

Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen en volgend jaar nog eens hetzelfde aantal. Ook Nederlandse werknemers worden getroffen: in ons land verdwijnen in totaal 1100 banen.

Dat heeft het bedrijf, dat medische apparatuur produceert, bekend gemaakt. De 1100 banen die in Nederland verdwijnen komen bovenop het banenverlies van 400 dat al eerder werd aangekondigd.

Er werken nu in ons land zo'n 11.000 mensen bij Philips. De nieuwe reorganisatie betekent dat 10 procent van het aantal banen bij Philips in Nederland verdwijnt.

Bekijk hieronder een gesprek dat RTL Z had met Roy Jakobs, over de reorganisatie.

RTL Z spreekt met Roy Jakobs (ceo Philips)
Wat is er aan de hand bij Philips? Zeven vragen en antwoorden
Lees ook

Wat is er aan de hand bij Philips? Zeven vragen en antwoorden

Ceo Philips: 'noodzakelijk'

Topman Roy Jakobs van Philips zegt over de reorganisatie: "Door onze focus gaan we het met minder mensen doen, ook in Nederland. Dat vind ik moeilijk en pijnlijk voor de collega’s die dit direct raakt, maar dit is noodzakelijk.

"We zullen hier dan ook onze verantwoordelijkheid als goede werkgever in nemen en collega’s zoveel mogelijk van werk naar werk begeleiden. We zijn bijvoorbeeld met onze partners in en om Eindhoven in gesprek om zoveel mogelijk talent voor de regio te behouden. Daarnaast kunnen we een gedeelte met natuurlijk verloop opvangen en hebben we een goed sociaal plan", aldus Jakobs.

Eindhoven, Best en Amsterdam

In Nederland zullen vooral werknemers in Eindhoven en Best en Amsterdam hun werk verliezen. In de hoofdstad staat het hoofdkantoor bij het Amstelstation, maar daar gaat Philips weg.

Vanaf 2025 zetelt het technologiebedrijf aan de Zuidas.

'Conglomeraat af, Philips kwetsbaarder'

Ooit was Philips een conglomeraat: het had verschillende onderdelen. Het idee was dat als één onderdeel niet goed draaide, een ander dat kon opvangen. Maar het bedrijf werd opgesplitst en richt zich inmiddels op medische technologie.

"Dat maakt het bedrijf kwetsbaar", zegt Marcel Metze, die twee boeken schreef over Philips.

Onderdelen die op eigen benen zijn komen te staan, zoals ASML, zouden het zelfstandig beter doen. Maar het is niet gezegd dat ze onder de vlag van Philips niet ook goed hadden kunnen draaien, zegt de kenner. Philips stapte volgens Metze ook te snel uit de chipdivisie "zonder langetermijnvisie."

Medische technologie zou door de vergrijzing kansrijk zijn, maar het is ook een onzekere sector. De technologie is duur en mede afhankelijk van de overheid als klant. "Als de economie minder draait, gaat de overheid bezuinigen", zegt Metze. Succes is niet gegarandeerd. 

'Kale bezuiniging'

De aankondiging van vandaag is méér dan een drastische bezuiniging in 2023 en ook 2024, vindt vakbond De Unie. "Allereerst omdat dit veel, heel veel werknemers gaat raken: duizenden raken hun baan kwijt of moeten een andere baan/positie binnen Philips accepteren."

"Het is nog ernstiger: onduidelijk is welke koers de directie van Philips de komende jaren nu echt wil varen om te garanderen dat het bedrijf uiteindelijk een gezonde toekomst heeft. Dit lijkt op een kale bezuiniging zonder een uitlegbare visie of doortimmerd plan."

'Fnuikend'

De Unie noemt dat 'fnuikend', bij veel werknemers zou het vertrouwen in de leiding van het bedrijf inmiddels wankel of zelfs verdwenen zijn. De vakbond heeft vraagtekens bij de uitspraak van Philips-ceo Jakobs dat de hoge werkdruk omlaag zal gaan.

Tot nu blijkt dat wat Philips produceert, nog steeds gewild is, aldus De Unie. "En dus is de werkdruk de laatste tijd alleen maar gestegen. Dan rijzen er natuurlijk vragen als er nu ontslagen worden aangekondigd."

De bond vreest ook dat veelbelovende, hooggekwalificeerde werknemers na deze nieuwe aankondiging hun heil elders gaan zoeken. "Dat kan niet goed zijn voor Philips' toekomst", aldus De Unie.

Verlies over 2022

Over heel vorig jaar leed Philips een verlies van maar liefst 1,6 miljard euro. De omzet steeg wel, met bijna 4 procent tot 17,8 miljard euro.

Het vierde kwartaal verliep wel beter voor Philips dan beursanalisten hadden verwacht. 

Voor 2023 gaat de nieuwe topman uit van een winstmarge (gebaseerd op de winst vóór aftrek van rente, belastingen en aflossing goodwill) van 'hoog in de enkelvoudige cijfers'. Daarbij gaat Jakobs ervan uit dat na een trage start van het jaar, het in de loop van het jaar beter zal gaan.

De winstprognose van het bedrijf is ook zonder het eventuele effect van rechtszaken in de VS en het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege de affaire met slaapapneu-apparaten.

Hieronder zie je dat beurskoers van Philips de laatste tijd fors is gedaald:

Problemen

Philips zucht onder de problemen met slaapapneu-apparaten. Het schuim erin kon verbrokkelen, waarna mensen het zouden kunnen inademen. Er startte wereldwijd een grote omruilactie van de miljoenen apparaten die in omloop zijn.

Inmiddels is een omruilactie begonnen, maar dat kost Philips wel geld. In oktober vorig jaar werd 1,3 miljard euro afgeschreven op het bedrijfsonderdeel dat slaapapneu-apparaten maakt. De afboeking komt bovenop de bijna 900 miljoen euro die Philips eerder al opzij zette voor het repareren van slaapapneu-apparaten.

Bovendien zijn met name in de VS duizenden apneu-patiënten naar de rechter gestapt om een schadevergoeding te eisen. Topman Frans van Houten stapte voortijdig op.

De beurskoers van Philips stijgt vandaag ruim 1 procent, maar nog altijd is de koers zo'n 70 procent lager dan voor de problemen met de slaapapneu-apparaten bekend werden.

Dat 2022 een rampjaar was voor Philips, legt beurscommentator Durk Veenstra uit in onderstaande video:

Lees meer over
PhilipsTechnologie