ABN, SNS en ASN verhogen de tarieven voor hun klanten fors
Klanten van ABN Amro, SNS en ASN gaan binnenkort meer betalen voor het hebben van een bankrekening en bijbehorende pinpas. De drie banken schroeven de tarieven fors omhoog. "Erg zuur voor klanten."
Bij ASN en SNS, twee merken van de Volksbank, gaan de tarieven al vanaf 1 november omhoog. En met forse percentages. Bij ASN betaal je met ingang van volgende maand voor een basispakket - een bankrekening met één pinpas - 2,70 euro per maand.
Het huidige tarief is 2,20. De verhoging bedraagt 23 procent. Ook bij SNS is de verhoging met bijna 16 procent fors te noemen. Het standaardtarief bij deze bank gaat van 2,55 naar 2,95 euro. "Dat gaat wel echt om flinke verhogingen", reageert Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond. "Ze verhogen elk jaar hé, altijd zuur voor klanten."
De ABN Amro verhoogt de tarieven op 1 januari, met 10 procent. Bij de bank betalen klanten vanaf begin 2024 geen 2,95 per maand, maar 3,25 euro. Het oude tarief gold sinds 1 juli vorig jaar.
Speuren naar boeven
De nieuwe verhoging is volgens ABN nodig om bankieren 'veiliger, makkelijk en sneller' te maken. De bank is verder veel tijd en geld kwijt aan het voorkomen van financiële criminaliteit, geeft het als reden.
"Elk jaar een beetje hetzelfde verhaal", aldus Donat. Terwijl ze bij de Consumentenbond juist veel klachten krijgen over het verminderen van service en er meer voor betalen. "Dat is het gevoel dat bij consumenten leeft."
Bij de Consumentenbond vinden ze dat de kosten voor het opsporen van criminele praktijken (het zogeheten know your customer (KYC)-beleid) niet doorberekend mogen worden aan consumenten.
Scheve verhouding
"De banken hebben hun mond vol over het toegankelijk houden van bankdiensten voor diverse groepen, maar dat verhoudt zich bepaald niet tot de prijsstijgingen", besluit Donat.
Of de twee andere grote banken van ons land de tarieven ook gaan verhogen is onduidelijk. ING laat weten dat een verhoging 'nu niet aan de orde' is. "Als dit wel het geval is, zullen we daar over communiceren", aldus een woordvoerder. Ook Rabobank wil er niets over kwijt.
ING verhoogde de kosten nog op 1 januari van dit jaar, van 1,90 naar 2,70 euro. Omgerekend een stijging van 42 procent. Bij Rabobank gingen de tarieven op 1 april nog omhoog, van 2,25 naar 2,95 euro. Dat komt neer op een stijging van 31 procent.
Banken boeren goed
Na een aantal magere jaren voor de banken vanwege de lage rente, gaat het inmiddels dankzij het ECB-beleid om de inflatie in bedwang te krijgen weer erg goed met financiële instellingen. ABN Amro, ING en Rabobank boekten flinke winsten in het afgelopen kwartaal dankzij de tot recordhoogte opgeschroefde ECB-rente.