Minimumloon stijgt hard

Salarisstrookjesverwerker: modaal salaris netto 79 euro hoger in 2024

Door Malin Kox··Aangepast:
© ANP FotoSalarisstrookjesverwerker: modaal salaris netto 79 euro hoger in 2024
RTL

Vrijwel alle werkende Nederlanders gaan er volgend jaar op vooruit. Dankzij belastingvoordelen houden zij netto meer over. Voor iemand die een modaal salaris verdient, betekent dit maandelijks een plus van 79,17 euro op het loonstrookje. Maar het zijn vooral werknemers met een minimumloon die er écht fors op vooruitgaan.

Dat blijkt uit berekeningen van ADP. Dat is een bedrijf dat de salarisverwerking doet voor andere bedrijven en daarom de loonstrookjes van zo'n 1,2 miljoen Nederlanders per maand verwerkt.

Bijna iedereen gaat erop vooruit, blijkt uit de cijfers. Alleen als je een heel kleine parttime baan hebt, en nu tot 750 euro bruto verdient, verandert er niks aan je salaris. Ook werknemers met een kleine parttime baan krijgen er relatief weinig bij. Verdien je nu 1750 euro bruto per maand, dan ga je er volgend jaar 24 euro op vooruit. 

Ook met een modaal salaris, à 3395 euro bruto, ga je er redelijk op vooruit. Je krijgt dan 79,17 euro meer per maand.

Tot 267 euro meer

Maar werk je voor het minimumloon en doe je dat fulltime? Dan ben je in 2024 spekkoper. Momenteel is het minimumloon 1995 euro per maand bij een voltijd dienstverband. Alleen bij de ene werkgever geldt 36 uur als voltijd, bij de ander 38 of 40 uur. Dat betekent dus dat een werknemer met 36 uur werk bij het ene bedrijf precies hetzelfde verdient als een werknemer met 40 uur werk bij het andere bedrijf.

Dit wordt als ongelijk gezien en daarom komt er vanaf 2024 een minimumuurloon van 13,27 euro. Iemand die 36 uur werkt, gaat daardoor bruto 2086 euro verdienen, 131 euro meer dan in 2023. Werk je 38 uur, dan krijg je er 199 euro bij en als fulltimer met een 40-urige werkweek 267 euro. 

In de tabel hieronder zie je wat verschillende werknemers netto erbij krijgen:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook werknemers die nu net iets meer dan het minimumloon verdienen, moeten hierdoor hun inkomen zien stijgen, verwacht Dik van Leeuwerden, loonexpert van ADP. 

Geen genoegen mee nemen

Een werknemer met een 40-urige werkweek die nu bijvoorbeeld 2100 euro verdient (ongeveer 105 procent van het minimumloon), zal volgend jaar minimaal 2318 euro moeten ontvangen. Dat is het nieuwe minimumloon voor iemand die 40 uur per week werkt.

Maar deze werknemer zal daar zeer waarschijnlijk geen genoegen mee nemen, zegt Van Leeuwerden, omdat hij ook in 2024 op ten minste 105 procent van het minimumloon wil uitkomen.

Iedereen meer salaris, maar minimumloners gaan er meest op vooruit
Lees ook

Iedereen meer salaris, maar minimumloners gaan er meest op vooruit

Dat het nettoloon stijgt, komt door twee belastingvoordelen: de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Door deze kortingen betaal je minder inkomstenbelasting en ze worden volgend jaar hoger. Zo stijgt de maximale algemene heffingskorting van 3070 naar 3362 euro. 

Deze kortingen zijn inkomensafhankelijk. Hoe meer je verdient, hoe minder korting je krijgt.

De verhoging van het minimumloon is niet alleen voor werkenden goed nieuws. Veel uitkeringen, zoals bijvoorbeeld de AOW, zijn gekoppeld aan het minimumloon en gaan dus ook omhoog. Hoeveel de AOW precies stijgt, is nog niet bekend, half december moet dat bekend worden.

Aan de loonstijging per 1 januari 2024 zitten ook keerzijden. Een hoger loon kan betekenen dat je lagere toeslagen krijgt, zoals voor je zorgverzekering, huur en kinderopvang. Dat is per persoon en huishouden verschillend.

En hoewel de inflatie op een lager niveau ligt dan vorig jaar, betekent dit niet dat boodschappen niet meer duurder worden. Andere vaste lasten, zoals je energierekening, kunnen ook stijgen. Het is dus helaas geen zekerheid dat je ook daadwerkelijk meer geld overhoudt per maand. 

Lees meer over
Editie NL Link in bio