ABN Amro neemt verlieslatend beleggingsplatform Bux over

Het Amsterdamse beleggingsplatform Bux komt in handen van ABN Amro. Ondanks dat Bux de afgelopen jaren zwaar verlieslatend was, ziet de bank de beleggingsapp als een goede aanvulling op de eigen diensten. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.
Via Bux kun je beleggen in aandelen, ETF's (een 'mandje' aandelen) en cryptovaluta. Bux is actief in acht Europese landen en heeft een half miljoen gebruikers. Het bedrijf leed de afgelopen jaren stevige verliezen: 16 miljoen euro in 2022 en 17,7 miljoen een jaar eerder.
Dat weerhoudt ABN Amro er niet van om het beleggingsplatform in te lijven. De bank ziet Bux als een aanvulling op de eigen diensten, zegt Annerie Vreugdenhil, chief commercial officer bij ABN Amro. "De grootste kracht van Bux is het binnenhalen van jonge beleggers. Bij ABN Amro is dat onze expertise."
Doorstromen naar ABN Amro
Het platform is aantrekkelijk voor jonge beleggers die net instappen, signaleert Vreugdenhil. Als deze beleggers meer vermogen krijgen en behoefte hebben aan complexere beleggingen, kunnen ze in het vervolg mooi doorstromen naar de diensten van ABN Amro, is het idee.
Bux moet wel een zelfstandig platform blijven, benadrukt ze. "Met vereende krachten kunnen we er een prachtig winstgevend bedrijf van maken." ABN Amro is geen vreemde voor Bux: de bank was een van de eerste investeerders en verzorgt de afhandeling van de financiële transacties van het platform.
Bux werd in 2014 opgericht door Nick Bortot, Robbert Bos, Egbert Pronk en Joost van de Wijgerd. Zij hadden de ambitie om via een laagdrempelige app beleggen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken.
In eerste jaren groeide het bedrijf als kool, mede geholpen door de coronacrisis. Veel (jonge) mensen besloten in die tijd te gaan beleggen en de app bood hier een laagdrempelige mogelijkheid voor vanwege de lage kosten en relatief eenvoudige service.
De afgelopen twee jaar brachten daar verandering in. De inflatie en de rente liepen op, waardoor klanten van Bux minder verhandelden. Tegelijk liepen de kosten wel flink op. In april voerde Bux daarom een vast maandelijks tarief in voor het gebruik van hun diensten, van 2,99 euro.
Het bedrijf besloot in oktober de handel in derivaten af te stoten. Dat zijn risicovolle beleggingsproducten waarmee je speculeert op de daling of stijging van koersen. Daar werken naar verhouding veel mensen, die dus ook veel geld kostten. Volgens topman Yorick Naeff wordt zo'n 10 procent van de Bux-klanten hierdoor geraakt.
Dat niet alleen: ook het personeelsbestand dunde hierdoor verder uit. Aan het begin van 2023 werkten er nog zo'n 200 mensen. Door eerdere reorganisaties en de verkoop van de derivatentak is dit teruggelopen naar ongeveer 60.