Minder te kiezen

NVM: meer huizen verkocht, prijzen omhoog

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP/HH/VenemaNVM: meer huizen verkocht, prijzen omhoog
RTL

Wie eind 2023 een bestaande woning kocht, betaalde daar 5,3 procent meer voor dan een jaar eerder. De doorsnee verkoopprijs was 434.000 euro. De prijs van koopwoningen steeg het hardst in Noord-Limburg.

Bijna 36.500 bestaande koopwoningen wisselden in het vierde kwartaal van eigenaar, blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM. Dat is het hoogste aantal in twee jaar tijd. Vooral de verkoop van appartementen liep goed, omdat er daarvan flink meer te koop werden gezet. 

Verkoopprijzen stegen hard in Limburg

De huizenprijzen stegen afgelopen kwartaal met 10,8 procent het hardst in Noord-Limburg. Ook in onder andere Noord-Friesland, en de Zaanstreek stegen de prijzen met meer dan 8 procent. Van de grote steden werden vooral de woningen in Utrecht duurder. De verkoopprijzen daalden in Zuidwest-Overijssel en Zeeuws-Vlaanderen. In die laatste regio neemt het aanbod toe en het aantal verkopen af, wat de prijzen drukt.

De verkoopprijzen stijgen, maar komen nog niet in de buurt van het toppunt van de markt. In het tweede kwartaal van 2022 was de mediane verkoopprijs nog 450.000 euro voor een bestaande woning. Dat betekent dat de helft van de huizen goedkoper was dan dit bedrag en de andere helft duurder.

De stijging in verkoopprijs per regio:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

 

De gemiddelde verkoopprijs gooit alle verkochte huizen in een regio op één hoop. Maar tussen verkochte woningen kunnen grote verschillen zitten qua woonoppervlak. Daarom is het eigenlijk eerlijker om te kijken naar de verkoopprijs per vierkante meter (zie kaartje hieronder).

Als we die verkoopprijs als uitgangspunt nemen, zien we dat in Delfzijl en omgeving de prijzen het hardst zijn gestegen: met 8,4 procent. Ook in Haarlem en Zuidoost-Noord-Brabant zijn huizen gemiddeld genomen voor meer geld verkocht, met prijsstijgingen van meer dan 7 procent. In Zeeuws-Vlaanderen zijn woningen amper duurder geworden per m2: slechts 0,4 procent. Dat geldt - in iets mindere mate - ook voor Zuidwest-Drenthe.

De stijging in verkoopprijs per m2:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De verwachtingen voor de woningmarkt zijn voorzichtig, zegt NVM-woordvoerder Marc van der Lee. "De bestaande koopwoningmarkt is krap en de voorraad groeit niet."

Nieuwbouw kan helpen om de woningmarkt los te trekken, zegt Van der Lee, maar daar ligt precies het probleem. "De zorgen op de woningmarkt komen omdat er weinig bouwvergunningen worden afgegeven. Daardoor zal het toekomstige aanbod nieuwbouw dalen. Minder nieuwbouw betekent minder beschikbare woningen."

Nieuwbouw

De verkoopprijs van nieuwbouwhuizen daalde in het vierde kwartaal juist licht, met 2,3 procent. De doorsnee verkoopprijs was 468.000 euro. In totaal werden 6111 nieuwbouwwoningen en bouwkavels verkocht, voornamelijk appartementen. Dat is 57 procent meer dan een jaar eerder. 

Dat klinkt goed, maar als je naar de jaarcijfers kijkt, is het beeld niet best. In totaal zijn in 2023 zo'n 19.150 nieuwbouwwoningen verkocht. Tussen 2016 en 2021 was dat nog gemiddeld 30.000 per jaar.

De dalende verkoop in de nieuwbouwsector is het gevolg van sterk gestegen prijzen, stelt de NVM. Tussen 2016 en 2021 kostte gemiddeld 63 procent van de nieuwbouw op eigen grond minder dan 4 ton. Dat is inmiddels gedaald naar gemiddeld 25 procent. Voor nieuwbouwappartementen geldt dit in veel mindere mate.

Dit verandert er in 2024 aan de hypotheekregels
Lees ook

Dit verandert er in 2024 aan de hypotheekregels

Wie aan het einde van 2023 een bestaande woning wilde kopen, had overigens een stuk minder te kiezen dan een jaar eerder. Er stonden eind december ruim 25.000 woningen te koop, dat is bijna 10.000 woningen minder dan in december 2022. Vooral het aanbod van tussenwoningen daalde sterk.

Te koop 

Het aantal woningen dat te koop werd gezet in het vierde kwartaal lag 13,6 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In heel 2023 werden ongeveer 138.000 woningen te koop gezet, 16 procent minder dan een jaar eerder. Voor een woningmarkt met voldoende keuze en minder prijsdruk, zouden er jaarlijks 175.000 tot 200.000 woningen te koop moeten worden gezet, schrijft NVM.

Door het lage aanbod en de sterke stijging in verkopen, is er sprake van een grote woningkrapte in bijna het hele land. Voor elke potentiële koper staan er nu 2,1 woningen te koop. Bij alle getallen onder de 5 is sprake van krapte. De laatste keer dat het kraptecijfer boven de 5 uitkwam, was begin 2017.

Huizen worden dit jaar duurder door gestegen lonen, leggen we uit in deze aflevering van de RTL Z Huizenindex:

Huizen duurder door gestegen lonen.
Lees meer over
NVMWoningmarktHuizenprijzen