Brusselse miljarden en supercomputers voor AI-start-ups
De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in de Europese Unie krijgt een Brusselse stimulans. De Europese Commissie wil miljarden aan investeringen vrijmaken voor AI-systemen die door Europese bedrijven zijn gemaakt. Ook krijgen start-ups toegang tot supercomputers.
De investeringen zijn onderdeel van een pakket waarmee Brussel startups en midden- en kleinbedrijven wil ondersteunen in het ontwikkelen van betrouwbare AI-systemen die zijn gebouwd volgens Europese waarden en regels.
Dit stimuleringspakket volgt op de AI Act, de Europese verordening die regels oplegt over het gebruik van kunstmatige intelligentie binnen de EU.
AI-fabrieken
Brussel zet in op zogenoemde AI-fabrieken. Het moeten plekken worden waar start-ups, algoritmes en talent moeten samenkomen, blijkt uit een toelichting van Thierry Breton, Eurocommissaris voor de Interne Markt.
Daar moeten ook meer supercomputers komen - computers met extreem veel rekenkracht - die goed toegankelijk worden voor Europese bedrijven en onderzoekers. Daar steken de Europese Commissie en Europese lidstaten in totaal 2,1 miljard euro in.
"Je hebt rekenkracht nodig om AI te ontwikkelen. En veel ook. Dus geven we mkb’ers en start-ups toegang tot het netwerk van Europese supercomputers", zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager
Die bredere toegang tot de supercomputers moet het mogelijk maken dat er grote General Purpose AI (GPAI) modellen in Europa worden gemaakt. Daarmee wordt kunstmatige intelligentie bedoeld die geen specifiek doel heeft maar voor meerdere dingen gebruikt kan worden, zoals bijvoorbeeld ChatGPT.
Door de toegang tot die supercomputers gaat het trainen van AI-systemen aanzienlijk sneller. En bovendien is dat vele malen goedkoper dan het gebruik maken van commerciële datacenters. Dat kan een start-up zomaar miljoenen schelen, schrijft de Europese Commissie.
En dat moet gaan leiden tot verschillende soort AI-systemen en applicaties, waarbij de Europese bedrijven geen gebruik hoeven te maken maken van de systemen van grote techbedrijven uit de Verenigde Staten.
Generatieve AI
De Europese Commissie wil ook dat er meer geïnvesteerd wordt in generatieve AI in Europa. Dat zijn systemen zoals de populaire chatbot ChatGPT, die met een simpele opdracht begrijpelijke teksten maken die eruit zien alsof ze door een mens zijn geschreven of levensecht lijkende afbeeldingen kunnen maken.
De Europese Commissie heeft er net als de Nederlandse overheid hoge verwachtingen van en denkt dat er veel kansen uit voortkomen. De Commissie schrijft dat het op hoog niveau te kunnen werken met die technieken essentieel is voor het concurrentievermogen van Europa en dat het nodig is om onafhankelijk te kunnen blijven op technologisch gebied. Op dit moment zijn er zo’n 600 start-ups actief die zich helemaal richten op generatieve AI.
De Commissie wil dat er tot 2027 4 miljard euro aan publieke en private investeringen vrijkomt. Dat geld is deels afkomstig uit een aantal al bestaande investering- en innovatieprogramma’s.
Brussel wil ook bijdragen aan de scholing en bijscholing op het gebied van generatieve AI.
Daarnaast wil de Commissie investeringen in andere AI-start-ups en groeiende bedrijven (scale-ups) aanmoedigen en ondersteunen. Dat is hard nodig, omdat op dit moment meer dan 90 procent van de durfinvesteringen in AI worden gedaan in de VS. Subsidies en andere maatregelen moeten de risico’s voor private investeerders verlagen.
AI Office
Ook komt er een AI Office binnen de Europese Commissie. Dat bureau gaat toezicht houden op het AI-beleid op Europees niveau, maar ook in de gaten houden of de aankomende AI Act goed uitgevoerd en gehandhaafd wordt.